Последни Рецепти
Последни Статии

Навици, от които се пълнее

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Навици, от които се пълнее
Усещането за пролет вече го има. Иска ни за да влезем във форма за пролетта и някак естествено се замисляме за диета. А всяка диета с цел отслабване си е и стрес и натоварване за организма и волята ни. Затова много по-добре е да се стремим към изграждане на навици за здравословно хранене, балансирано и съобразено със сезона.

За напълняването са виновни
– обилно ядене
– липсата на физическата активност
– недоспиването
– нередовно и бързо хранене
– ежедневния стрес
– фактори свързани с околната среда и козметиката, която използвате (това е дълга тема)

Има и навици, които предполагат към това да напълняваме, такива като ядене пред компютъра или телевизора, да се изкушаваме от джънк фууд или храни, които съдържат транс мазнини. Грешка е да се броят калории, а не хранителни вещества.

emotional-eating

Ето три навика, които водят до качване на килограми и може да се справим с тях за да бъдем с по-добра визия и по-уверени в нас самите.

1. Избягване на „добрите“ мазнини и броене на калории. Мит е, че консумацията на мазнини води до надебеляване. Дефицитът на важни мазнини може да бъде причина за нежеланата форма. Това означава да включвате в менюто си мазна риба, ленено масло, ядки и семена. Ако полеете салатата с лъжица зехтин ще стане по-вкусна, дори малко сланина няма да навреди. Освен ползите на омега 3 и 6 мастни киселини , те оставят усещане за ситост по-дълго време. Растителни мазнини, които се съдържат в маслини, авокадо, ядки стимулират хормоните, които потискат глада. Те ускоряват обмяната на веществата и са източници на антиоксиданти. Затова следващия път ги включете във вашето хранене.

2. „Емоционално“ хранене Навикът да се посяга към храна при скука, чувство на тревожност, гняв или дори щастие, е сред най-големите препятствия през свалянето на излишни килограми. Основен проблем в случая е, че храната много често се използва като награда за добре свършена работа или за потискане на неприятни чувства.
По този начин се изгражда навикът да се консумира храната, когато се намираме в определено емоционално състояние. Това е модел, с който трябва да се преборим.

3. Честа консумация на алкохол. Първо алкохолните напитки са калорични, особено някои коктейли. Освен това при консумация на алкохол може да се потискат инхибиторите на апетита, вследствие на което огладняваме.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории