Постна каша с коприва
Добави към моето меню
Копривата е много полезна и може да се приготвят вкусни ястия с нея. Затова когато съм в планината имам торбички в които да набера. Бера коприва горе по високото, чиста, свежа и зелена, късам връхчетата и неусетно се оказвам с пълна торбичка. След това я заливам за кратко с гореща вода, за да не пари и след кратко време има нещо пролетно и вкусно за хапване. Това е леко и постно ястие.
Каша от коприва
Продукти:
1 торбичка коприва
1 морков
4 с.л. брашно (може и пълнозърнесто)
1 глава лук или 3 стръка пресен
3 скилидки чесън или 2 зелен чесън
2 с.л. олио
Щипка смлян черен пипер
50 г орехи
Начин на приготвяне:
• Копривата се почиства и се залива с гореща вода, бланшира се за да не пари, и се отцежда от водата
• В тенджера се загрява 1 с.л. олио и се добавя нарязания на ситно лук и морков, след като стане лука златист се добавят и нарязаните скилидки чесън
• Добавя се брашното и се разбърква в една посока с лъжица докато стане леко златисто. Тогава се налива 500 мл топла вода и се бърка за да стане хомогенна, гладка каша
• Оставя се да поври около 5 мин на тих огън и се добавя нарязаната коприва. Кашата ври още около 5 мин
• Тенджерата се дръпва от котлона и се поръсва с нарязани на ситно магданоз и орехи
Ако приготвяте със зелен лук и чесън ги добавете заедно с копривата