Постна погача
Добави към моето меню
Постна погача
Рецепта Диана Иванова
Продукти
20 г мая
400 мл топла вода, но не и гореща
1с.л. захар,
2с.л.олио /зехтин/,
1 с.л.лимонов сок или оцет,
1с.л. сол /равна/,
750-800 г брашно.
• Разтворете маята и захарта в 100 мл.топла вода, покрийте и оставете да втаса 10–15 минути.
• В голяма купа изсипете течните продукти втасалата мая, разбъркайте.
• Постепенно прибавяйте пресятото брашно и солта бъркайте със лъжица.
• Когато тестото започне да се отделя от стените на купата го извадете върху набрашнена повърхност и месете прибавяйки по малко брашно.
• Тестото трябва да е меко за да стане пухкава и мека погачата.
• Намазнете голяма купа сложете тестото покрийте със кърпа и оставете на топло около 1 час докато удвои обема си.
• Оформя се по желание
• Изпича се и се маже с разтвор от
– 1 с.л.захар,
– 1с.л.вода
– няколко капки зехтин или олио.