Последни Рецепти
Последни Статии

Зимен Симеоновден

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На 3 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Симеон (означава – изслушващ), Симеона, Симо, Симон, Симона, Симян, Мона, Мончо.

На 3 февруари православната църква почита паметта на Свети Симеон Богоприемец и пророчица Анна – Зимен Симеоновден

симеоновден

Симеон бил благочестив старец в Йерусалим, който с вяра очаквал идването на Христос. След като Исус се родил, отецът отишъл в храма и там припознал единствения си Бог. В храма била и пророчица Анна, която също повярвала в Исус Христос и му служила вярно през целия си живот.
Паметта им се почита в деня след Сретение Господне, и е третия последен ден от празниците Трифунци, наречени още Вълчи празници или Мратинци.
Според нардоната традиция на Зимен Симеоновден, както и зимната Богородица, почитат главно бременните жени, младите невести и майките. Гадае се по това какъв човек първи ще дойде в къщата – мъж или жена, такъв добитък ще се роди.
Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. На този ден не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците.
Вероятно празникът се е появил сравнително по-късно във фолклорната традиция, защото неговата обредност почти не може да се отдели от предхождащите го дни.
Лятно-есенното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Двата празника разполовяват годината на две: пролетна и есенна – оран и сеитба.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории