Прясно зеле в тенджера под налягане
Добави към моето меню
Прясно зеле в тенджера под налягане
лятна рецепта за постно зеле, приготвено за час, което се услажда ли, услажда ….
1 зелка – 1,5 – 2,0 кг
4-5 моркова
2 -3 домата
1 с.л. червен пипер
3 с.л. олио
магданоз за поръсване
Зелето се реже на ситно, може да се ползва и ренде Бьорнер.
Морковите, те са малки летни морковчета, се измиват и се режат на кръгчета.
Доматите се стържат на едро ренде.
Всички продукти се смесват добре и се слагат в тенджерата под налягане. Добавя се червения пипер и олиото. Вода се налива 1 и 1/2, мах 2 ч.ч. вода, защото зелето също пуска сок.
Като се спазват инструкциите за варене в тенджера под налягане, като заври се степента на котолона се намаля и така ври 20 мин от момента на завиране.
Зелето се поднася топло, поръсено с магданоз.
Идея: Това е рецептата и за сборджийското зеле на моята баба. С тази разлика, че след като зелето е сварено, тя го прехвърляше в тава, поръсваше с черен пипер и печеше докато се запече. И го поднасяше, като една от гарнитурите към печеното агнешко. Другата гарнитура беше ориз приготвен на фурна с агнешки дреболии.
Като малка можех да се нахраня само с това зеле, а месото си оставаше.
толкова е сладко това зеле.