Последни Рецепти
Последни Статии

Лукума

Добавено в Основни хранителни продукти, Плодове

Добави към моето меню

Не, няма грешка – думата се изписва така и моля да не се бърка с “Локум”а.

Лукума (Pouteria lucuma) е в групата на суперплодовете. Расте основно в Перу, символ на плодородието, наричана е „златото на инките“ и била използвана от местните от векове.

Това е плод, който идва от Андите и може да се открие в еко, -био магазините, най-често като лукума на прах, която е с голяма естествена сладост. Използва се в някои рецепти, най-вече когато се цели постигане на веган рецепти, като подсладител (цената е висока – 8лв/100 г).

Рецепти с лукума
Протеинови бисквити
Протеинови бисквити
Бисквитки с високо съдържание на протеин – бадемов протеин и лукума, много са плътни и засищащи

Препоръчителната дневна доза е 1-3 с.л. на ден.
Лукума може да се добави към фреш, шейк, мюсли, енергийни блокчета, протеинови десерти, крем, домашен сладолед. Казват, че в Перу един от най-популярните сладоледи е този с лукума. Подходяща както за сурови десерти, така и за печива (у нас най-достъпен еко био подсладител е (качествен) пчелен мед, но при загряване се губят част от полезните му свойства).

Лукумата е добър източник на хранителни вещества като витамин B3, желязо, цинк, калций магнезий. В плода се съдържа мощен АСЕ инхибитор, който влияе благоприятно на лошите ефекти от хипертонията.

lucuma
100 грама лукума на прах съдържат:
329 калории,
87 г въглехидрати,
2,3 г фибри,
4 г протеин,
2,4 г мазнини
92 мг калций.

Ползи за здравето:
В древността плодовете лукума са били използвани за подобряване на храносмилането и състоянието на кожата. Най-скорошните проучвания показват, че маслото от лукума може да бъде полезно при третирането на рани, като спомага по-бързото им зарастване, стимулирайки регенерирането на тъканите.

Изследванията показват, че лукума влияе благоприятно на сърцето. Спомага за поддържането на нормални нива на кръвната захар в организма, влия добре при диабет тип 2.

Лукума подсилва функциите на имунната система и е изключително подходящ за прием от бременни жени.
Открити са доказателства и за силното противовъзпалитено и антигъбично действие на плода.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории