Последни Рецепти
Последни Статии

Йо-йо ефект

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Ако има нещо, което да не е добре, когато си бил на диета, след това да върниш към предишното си тегло или дори да качиш повече.
Това се нарича йо-йо ефект , познато ли ви е?

Йо-йо ефект (Yo-yo dieting, yo-yo effect, weight cycling) е цикличната загуба и възвръщане на телесното тегло, когато този цикъл се дължи на неправилно подбрана или прекалено драстична и ограничаваща диета. Йо-йо ефектът може да варира от загуба и покачване само на няколко килограма до циклични промени на теглото, надвишаващи 20-25 килограма.
Проф. Кели Броунел (Kelly D. Brownell, Yale University) въвежда термина през 1977 г. Неговите проучвания показват, че при загуба на 9 кг от теглото за период от три месеца, вероятността за възвръщане на теглото надвишава 60%.
Професор Броунел определя периода от 21 дни след прекратяване на диетата като критичен за повторното покачване на теглото.
Необходими са още 46 дни, след критичния период от 21 дни след прекратяване на диетата, за да се адаптира организма към новите килограми.

diet pix 2
Специалистите обясняват, че при всяко повишаване на теглото, се увеличава процентът на мастната тъкан, дори и ако след това свалите излишните килограми.

Важно: Броят на мастните клетки в тялото обикновено е в доста голяма степен определен по време на юношеството. Ако в детска възраст се допусне затлъстяване, в зряла възраст лицето е силно предразположено към затлъстяване.
Когато отслабвате, мастните клетки се свиват, а не изчезват напълно

Когато се храните с висококалорични храни продължително време, мастните ви клетки се увеличават шест пъти и тогава започват да се делят, увеличава се броя им. Човек може да има между 40 и 100 милиарда мастни клетки.

Има и нещо, което може да се нарече „памет на клетките“. Броят на мастните клетки може да бъде намален трудно, размерът им зависи от това колко храна приемаме. Или казано, ако едно дете е било дебело, то има склонност към по-бързо затлъстяване. Ако сме били по-пълнички, били сме на диета и сме се върнали към предишното хранене, то и теглото ни скоро ще се върне към предишното.

Какво трябва да знаем за мазнините

Диетолозите определят два основни етапа при задържането на килограмите:
– Налагане на здравословен модел на хранене (под наблюдението на специалист, ако е необходимо).
– Засилена двигателна активност. Ежедневните упражнения и тренировки.

На организма е необходим период от три месеца, за да се адаптира напълно към новите килограми. Това означава 3 месеца след края на диета на отслабване да продължавате да бъдете в калориен дефицит за да може да задържите постигнатото тегло.

kantar weighing-machine-pix

Според диетолозите стабилизирането на теглото е по-здравословно от цикличното му променяне, дори, когато хората са с наднормено тегло.

Йо-йо ефектът е вреден за здравето
бъбреци и черен дроб – токсините, които се отделят при разграждането на мазнини се изхвърлят от тялото чрез отделителната система и по този начин натоварват функцията на бъбреците и черния дроб. Кое е по-добре за здравето на пациент с наднормено тегло? Възможността да се облекчи работата на сърцето, като се намали теглото или да се предпазят бъбреците и черния дроб, като се задържи по-високото телесно тегло на пациентите.

Йо-йо ефект влияе върху имунната система и общото здравословно състояние – това е причината да се полагат усилия за стабилизиране на килограмите.

Йо-йо диетите при жените носят здравен риск за сърцето

Изследване на учени от Колумбийския университет публикувано през 2019 г. показва, че при дамите, които са свалили и отново качили 5 кг за една година, е наблюдаван повишен риск от болест на сърцето. Практикуващите йо-йо диети имали 65% по-висок шанс да се представят зле на тестове за сърцето, одобрени от Американската кардиологична асоциация.
Независимо дали става дума за бързо отслабване за летния сезон “за да влязат в банските”, или за новогодишни обещания за по-снажна фигура, подобни колебания в теглото са опасни, констатират учените. Те стигат до тези изводи, след като изследват здравния статус на 500 доброволки с наднормено тегло на средна възраст 37 години, подложили се на диета.
Според д-р Бук Агарвал, загубата на тегло е полезна за сърцето, но трудността идва от това, че в повечето случаи е трудно да се запазят по-ниските килограми. А последвалото наддаване на телесна маса вреди на сърцето.
При жените, преживели един или повече йо-йо ефекта, е констатирана с 82% по-голяма вероятност да постигнат оптимален индекс на телесната маса. В тази група се наблюдават опасни рискови фактори, като повишено кръвно налягане и кръвна захар, лош холестерол.

Забравете за екстремни диети, които водят до йо йо ефект след 45 години – Изследване на канадски учени от 2012 г. показва, че най-застрашени от такъв режим на хранене са жените в менопауза. В този възрастов период всички драстични промени, на които е изложен организмът, носят риск за сърдечни болести, диабет и др.

diet pix 5

Най-честата причина за йо йо ефект е неправилно подбрана или нездравословна диета.
Това да опиташ някоя диета или модно увличане по някоя диета, на фона на целия този рекламен поток за препарати и средства за отслабване води и до крайности и здравословни проблеми.
Трябва да бъдем внимателни когато избираме коя диета да следваме. Ограничаване от храна и гладуването може да ни доведат до по-силен йо йо ефект.
Ако намаляването на теглото става постепенно, рискът за връщане към предишното тегло е по-малък.

Лечебно гладуване, интервално гладуване, изключване на цяла хранителна група – както е при кето режим на въглехидрати – трябва да става след консултация с лекар и ако е необходимо под лекарско наблюдение. Хранителният режим и диетата трябва да са строго индивидуални и съобразени с хранителните навици на пациента и здравословния му статус, наличие на заболявания и алергии.

При калориен дефицит също може да бъде наблюдаван йо-йо ефект. При консумация на храни с малка хранителна плътност, организмът възприема намаления калориен прием като заплаха и той е склонен да трупа “запаси” под формата на подкожна мастна тъкан.

Рязката загуба на тегло, последвана от връщане на кг е съпроводена от редица рискове, свързани с физическото, и с психическото здраве.
Най-често срещаните усложнения са заболявания на черния дроб, загуба на мускулна маса, повишено кръвно налягане, предпоставка за развитие на диабет, забавяне на метаболизма.
Често срещани са рязката промяна в настроението и склонността към депресивни състояния.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории