Последни Рецепти
Последни Статии

Пълнен шаран на фурна

Добавено в Ястия с риба и рибни продукти

Добави към моето меню

Пълнен шаран на фурна

Шаран (около 1,5-2кг)
100 гр пресни печурки
7-8 с.л. олио
1 глава лук
50 г бекон
100 г кашкавал
1 яйце
1 лимон
1 ч.ч. бяло вино
2-3 домата
1 връзка магданоз
черен пипер и сол на вкус

Шарана се почиства от люспите и вътрешността, след което се измива.
Разрязваме го откъм гърба покрай гръбната кост.
Започва се от към опашката към главата,като разрязваме и нея.
Така рибата се разтваря, коремът и остава цял.По този начин шарана събира повече плънка.
След като отделим 2-те части на рибата тя се подсолява отвътре и отвън и я оставяме за 1 час в хладилника.

През това време почистваме и измиваме гъбите, след което се нарязват на филийки.
Задушават се в 5-6 с.л. олио за 4-5 мин заедно с нарязания на ситно лук и бекона, който е нарязан на малки кубчета. След това прибавяме кашкавала настърган на ренде, наситнения магданоз, разбитото яйце, солта и черния пипер.
Когато плънката е готова, изваждаме рибата от хладилника.

Вече готовата плънка се изсипва в едната полувина на шарана. След слагането на плънката се изсипва сока на половината от лимона. С втората полувина на шарана само захлупваме. Не е нужно да се забожда или зашипват двете половини.
Когато е готова рибата, тя се слага внимателно в намазана с малко олио тавичка, около рибата прибавяме нарязаните на шайба домати и поливаме с последната мазнина и бялото вино.
Тавата се закрива с фолио.
Рибата се пече за 30-40 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Преди сервиране се окрасява с останалата част от лимона.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    ангел // May 25th, 2006 at 8:53 pm

    още по вкусно става като към плънката се прибавят около 300-400 гр, орехови ядки и толкова сирене,Опитайте ще ви хареса,