Последни Рецепти
Последни Статии

Правила за хранене в детските заведения

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Правила за хранене в детските заведения

От 1 септември 2013 г. е в сила Наредба № 2 от 7.03.2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни.
Традиция у нас е да има нови наредби, специалистите, които ги изготвят работят по правила от преди десетилетия, контролът върху спазването им е съмнителен. Резултатът е, че в училищния бюфет или в столовите на детските градини и училищата попадат храни, които човек със здрав разум не би дал на детето си.

detska gradina 1

Какво предвижда Наредба 2 на Министерството на здравеопазването за храненето в детските заведения.
Предвижда се в яслите да има торта само веднъж в седмицата. Децата в детските градини и училищата ще се хранят по подобни нови правила. В минимални количества ще присъстват в детските менюта сол, захар и мазнини. Предвижда се всеки ден на трапезата им да присъстват млечни продукти (друг е въпросът какви точно млечни продукти, с какъв произход, какъв състав и дали такива са полезни.
По думите на доц. Веселка Дулева, началник отдел „Храни и хранене” към Националния център за обществено здраве и анализи, децата ще консумират пълномаслено мляко над 3%. Категорично е забранена консумацията на прясно мляко за деца под 1 година, а сиренето и изварата ще трябва да бъдат обезмаслени. В киселото мляко няма да се слага захар, с изключение на случаите, когато в него са поставени овесени ядки.
Относно месните продукти, децата ще ядат месо без сухожилия и тлъстини, а пилешкото ще се приготвя без кожа.
Няма да се сервират храни, направени от кайма – кюфтета, кебапчета, карначета и други. В менюто на най-малките няма да присъстват и нетрайни колбаси като кренвирши, наденици, шунка, салами, филета.
Всеки ден децата трябва да ядат плодове. Те ще са под формата на салата или цели, но винаги в прясно състояние, а не консервирани. Веднъж седмично задължително в менюто на малчуганите ще присъства и рибата.
Относно напитките, децата ще трябва да имат осигурен постоянен достъп до вода. Но освен нея, най-малките ще могат да пият още чай, айрян, боза, плодови млека, като айрянът ще трябва да е приготвен само от кисело мляко и вода, без сол.

Затлъстяване, смущения в зрението и астма са най-честите заболявания на децата и учениците. Профилактичните прегледи в детската градина или в училище са начин да се открият тези заболявания.
Вероятна причина за отклоненията в телесната маса може да е генетична обусловеност, непълноценно хранене, консумация на нездравословна храна, намалена двигателна активност, ниска мотивация за спорт, както и това, че децата прекарват доста дълго време зад компютрите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории