Праз на скара
Добави към моето меню
Праз на скара
рецепта за вкусно приготвен праз на скара или на грил-тиган
6 стръка праз
за ароматния винегрет:
2 ч. л. горчица
3 с. л. ябълков оцет
3 с.л зехтин (или олио)
по 1/2 ч. л. босилек, магданоз, копър и естрагон
2 – 3 печени чушки
100 гр маслини
1 щипка захар
сол на вкус
Избирете по-дебели парчета праз, зелената част можете да използвате за баница или омлет.
Празът почиствате и нарязвате на едри парчета с дължина 5-10 см. Парчетата слагате в тенджерка с гореща вода и ги варите около 5 минути, на тих огън, до омекване.
Изваждат праза и го охлаждате в съд със студена вода. Отцеждате го и повторно намазвате обилно с олио.
Маслините почиствате от костилките и нарязват наситно (може да използвате и готово пюре от маслини, което е подправено с риган и други подправки). Поставяте маслинената паста в купа.
Прибавяте нарязаните на ситно печени чушки, подправките и останалите съставки за винегрета. Пасирайте до получаване на еднородна смес.
Празът печете на скара за около 10 минути, като го обръщате.
Подреждате в чиния и поливате с винегрета.
Консумира се топъл или охладен. Комбинирате с много салата и туршия и препечен хляб.