Последни Рецепти
Последни Статии

Празни калории

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Празни калории
Употребяваме ли празни калории. Какво е това „празна храна“

За съжаление в нашето хранене има много продукти, които съдържат „празни калории“ благодарение на които попадаме в т.н. „захарен капан“
Какво означава продукти с празни калории? Много диетолози свързват употребата на „празни калории“ с наднормено тегло, сърдечни заболявания, захарен диабет и кариес.

Това са продукти, които имат малка или нулева хранителна стойност и едновременно с това са богати на много калории. Такива като бонбони, газирани напитки, шоколад, чипс, торти, краосани, бял хляб и други … списъкът може да са продължи – тези продукти не дават на прганизма практически нищо полезно, но силно и рязко повишават нивото на захар в кръвта, след което пада рязко. Истинско екстремно натоварване за организма.
Проблемът е в това, че когато нивото на захар в кръвта е ниско нашето състояние се влошава, губим концентрация, ставаме раздразнителни и тревожни. В резултат ние постоянно се нуждаем от стимул, който да повдигне нивото на захарта и да възстановим нашата активност. Какво избираме? Захар! И се получава затворен кръг.
Освен това продуктите с празни калории често съдържат голямо количество наситени мазнини, масла, соли и натрий – които са виновни за проблеми със сърдечносъдовата система, повишаване на кръвното налягане.

Продукти, които съдържат много “празни калории”

prazni kalorii

• пържени картофи, пържено пиле и други пържени продукти – съдържат огромно количество калории и много малко количество микроелементи.
• бонбони и другите сладки храни, които съдържат много захар и различни добавки като изкуствени оцветители, ароматизатори и т.н.

• бира, вино и други алкохолни напитки, които съдържат много захар, но незначително количество хранителни вещества. Калориите от алкохолните напитки се натрупват в областта на корема
• бял ориз, бял хляб, крекери и бисквити, подложени на пълна обработка. Те съдържат голямо количество въглехидрати, на които се държи и тяхната висока калоричност. За сметка на това от полезните вещества те съдържат само незначително количество витамини от група В.

Какъв е изходът?
– Не пържете хранителните продукти, а използвайте други методи за тяхното приготвяне като печене, задушаване, варене, варене на пара
– Избягвайте сладкии газирани напитки
– Избирайте пълнозърнест хляб и мюсли
– Между основните хранения основно чай или плодове

Старайте се да избягвате продукти, които съдържат празни калории и много захар. Увеличете приема на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, яйца, риба и ядки.
В зависимост от това как осъзнаваш ролята на храната за твоя организъм твоите вкусови предпочитания също ще се променят и ще избираш продукти и начин на приготвяне, които ще помогнат на организма и на мозъка ти да функционират по-добре.
За да се преодолее вътрешната бариера могат да се използват различни подходи. Може да се използва правилото „80/20“ – 80% от времето се опитвате да се храните здравословно. Така ще се храните с полезна храна и няма да се обременявате много. Ако почувстваш, че ти е необходимо да хапнеш нещо, да се наградиш или да се поглезиш, или имаш нужда от повече енергия – направи го, а след това онова се съсредоточи върху здравословното хранене. И с всякакви средства избягвай да попаднеш в „захарния капан“

Защо са полезни пълнозърнестите храни

За разликата между Празни калории и Скрити калории

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории