Как да намалим солта
Добави към моето меню
С какво да заменим солта
За вредата от прекалената консумация на сол (готварската сол – натриев хлорид) е казано много, толкова, че дори е наричана „бяла смърт“ затова ви предлагаме няколко съвета как да намалим солта.
Препоръчва се употребата на не повече от 2300 милиграма сол на ден. При хипертония, заболявания на сърцето и др болести (като хепатит) се препоръчва безсолна храна или не повече от 2000 мг. Тревожно е, че някои хора консумират около 4000 мг, дори 6000 мг сол на ден. Да нашият организъм се нуждае от около 1 ч.л. сол на ден, солта е необходима за правилното функциониране на клетките. Опасни са продуктите, които съдържат много сол – бързозамразени полуфабрикати, консервирани храни, вкл готови супи, колбаси.
Каква наистина е разумната (здравословна) консумация на сол?
Препоръчва се употреба на каменна сол. Когато купувате сол обърнете внимание на съдържание на натрий и калий и изберете тази, която съдържа повече калий
Няколко съвета, които могат да се следват лесно
• Подправяйте храната със зелени подправки (магданоз, копър, босилек, салвия), подправки, плодови сокове (лимон, портокал, лайм)
• Когато ползвате консервирани зеленчуци (кисело зеле, някои видове туршии) ги измивайте със студена вода и след това ги включвайте в ястия
• Преди да посолите ястието го опитайте на вкус, може да ви хареса и така и да не го посолите допълнително
• Варете паста, макарони, ориз и зеленчуци без да ги солите, т.е. без да слагате сол във водата при варенето
• Внимателно с различни солени меса, колбаси и наденички (често се продават без етикет и не може да прочетете колко сол съдържат, но не е никак малко)
Как да намалим използването на сол. Няколко идеи
• Избирайте свежи плодове и зеленчуци или замразени
• Посолете ястието докато го приготвяте или оставете всеки да го посоли според вкуса си при поднасянето – т.е. солница на масата, защото една порция винаги може да се посоли, но не може да се махне солта
• В ресторант или когато сте на гости помолете да ви поднесат храната без да е солена
• Отделяйте (изливайте) водата от консервираните зеленчуци или използвайте саламурата и зелевата чорба в приготвяните ястия без да добавяте сол и като доливате по малко до желаната степен на соленост
• Внимателно със соев сос, кетчуп, салатни сосове … – съдържат сол
• Включвайте във вашето меню основно свежо месо, риба, птици, а не замразявани, осолявани, различни колбаси или месни консерви
• Избягвайте чипс и други подобни. Ядките при печенето губят част от своята полезност, но избягвайте такива, които са печени със сол (може да се видят печени фъстъци, които са побелели от сол – не купувайте такива)
• Ако сиренето, което сте купили е солено на вкус може да го изкиснете, като го сложите в кутия с капак
Този списък може да бъде продължен, всеки може би има своите малки тайни как да овкуси дадено ястие или да приготви вкусна туршия с по-малко сол.
На нашите читатели може би им е правело впечатление, че в рецептите, които публикуваме няма или много рядко пише сол. Може да се каже че не употребяваме сол, т.е. не солим от 1991 г, продуктите съдържат достатъчно сол за да се солят допълнително