Празнична питка Цвете
Добави към моето меню
Празнична питка Цвете
Рецепта споделена от Мима Димитрова
Продукти:
1 кг брашно, допълнително за домесване
1 кубче жива мая (40 г)
3 яйца+1 белтък
1 ч.л.захар
1 с.л. сол
100 г краве масло
150 мл вода за маята
250 мл прясно мляко
3 с.л. зехтин
2 с.л. сусам за декорация
50 мл олио за намазване
Начин на приготвяне:
• Маята се слага да шупне с хладката вода, захар и 2-3 с.л. брашно. Замесваме средно тесто
• Разделяме на 3 топки-една голяма,средна и малка.
• От голямата разточваме 4 кори,кръгли,които нареждаме една върху друга, като мажем обилно с масло и олио.Последната кора не намазваме.
• Режем на 8 части, но не до края. На всеки триъгълник правим прорез,в средата. Обръщаме триъгълниците навън, края му прекарваме през дупката и превъртаме навън, отдолу нагоре и издърпваме навън.
• Така правим и със средното топче, като триъгълниците (листенцата) разполагаме между първия ред.
• Най-малкото топче делим на три, правим фитилчета, нарязваме като гребен и завиваме на руло.Поставяме с рошавата част навън в средата на тавата.
• Оставаме да втаса 1/2 час,намазваме с олио и жълтък и поръсваме със сусам.
• Печем в гореща фурна на 180 градуса