Празнична пита Светлина
Добави към моето меню
Празнична пита Светлина
рецепта Светлина Генова
Празнична пита
Кубче мая разтварям с лъжица захар и прибавям 500 мл. хладко прясно мляко.
Оставям да втаса.
Тестото замесвам с около 1.3кг. брашно, 1л. сол, 3-4л. олио, 1л. оцет ,3-4 яйца и втасалата мая.
Отново оставям да втаса до като удвои обема си.
Разделям на 4 топки.
рите разточвам на правоъгълници и намазвам с краве масло.
Поставям ги една върху друга и навивам на руло.
Режа на триъгълници и подреждам по периферията на тавата.
От 4-тата топка-разделям я на две. Разточвам,мажа с масло и оформям нещо като розички,които поставям в средата на тавата.
Пак втасва. Мажа с разбит жълтък, разреден с малко прясно мляко.
Пека в гореща фурна. Накрая намазвам питата с краве масло и завивам за да се отпусне.