Последни Рецепти
Последни Статии

Ходенето е полезно

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Ходенето, активното ходене, може да намали риска от хипертония и диабет така, както и бягането. Това показва изследване на американски учени от Националната лаборатория “Лоурънс”в Бъркли, публикувано в списание Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.
Те са изучили данните за здравето на над 33 хиляди бегачи и 15 хиляди хора, занимаващи се със спортно ходене. Учените са открили, че енергията, изразходвана при ходене със средна интензивност или енергично бягане, водят до съкращаване на риска от хипертония, диабет и исхемична болест на сърцето, намаляват високите стойности на холестерина.

разходка
една разходка в планината е много полезна, интересна и зарежда с емоции. По пътя за Черни връх, Витоша

Те са установили, че при бягане рискът от хипертония намалява с 4,2%, а при ходене – със 7,2%. В кръвта на бегачите високият холестерин се среща с 4,2% по-малко, а при любители на ходенето – със 7% по-малко в сравнение с останалите хора. Бягането съкращава риска от диабет с 12,1%, а ходенето с 12,3%. Рискът от развитие на исхемичната болест се съкращава съответно с 4,5% и 9,3%.
“Ходенето може да бъде по-приемлив вид активност за някои хора в сравнение с бягането, макар че тези, които бягат, изминават по-големи разстояния, отколкото любителите на ходенето”, заяви Пол Уилямс

Изследването е направено в навечерието на Световния ден на здравето, 7 април 2013 г, който е посветен на хипертонията.

Правила за здраво сърце

tichane

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории