Празнична пита Таня
Добави към моето меню
Празнична пита Таня
Рецепта Tanq Prodanova
Продукти
За тестото
250 мл. Прясно мляко
4 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 яйце
2 белтъка
1 пакетче суха мая, 7 г
800 г брашно, приблизително до меко тесто
Допълително
350 г сирене
100 г краве масло
100 г свинска мас
Приготвяне на питката
• Замесва се тесто от продуктите, покрива се с фолио и се оставя докато удвои обема си
• След което се разделя на 3 части и всяка част се разточва, намазва се обилно със смес от краве масло и натрошено сирене се поръсва
• След което разточените кори се слагат една върху друга, навиват се на руло и се усукват
• След което се отрязват двете крайчета и се слагат в средата, а от другото руло се режат с остър нож шайби (колелета) и се рядят в кръг по тавата
• Питата се намазва с разбит жълтък с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко и се посипва със сусам
• Питата се оставя да втаса около 30 мин
• Пече се на средна фурна като в началото, първите 10 мин се пече само на долен реотан, а след това се включва фурната огоре и отдолу да пече на 170 градуса. Пече се до готовност.