Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на чесъна

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Празник на чесъна отбелязват в Пробуда

Какво: Празник на чесъна
Къде:село Пробуда
Кога: 17 юни 2018 г.

Програмата е интересна. През 2019 г. в края на юли, когато извадят реколтата, за трети път ще е. Включва демонстрации по вадене на чесън, плетене на венци от дъхавия зеленчук, както и кулинарна изложба – дегустация на десетки блюда.

garlic pix
Полезният чесън

Тържеството се организира от местното читалище с идеята да се популяризира българския чесън, както и да се напомни, че преди години той е давал препитание на много хора в района. Преди години тук са се отглеждали над 500 декара с чесън, а сега засeтите площи с този зеленчук не надхвърлят 20 декара, включително и в личните дворове.
Празникът започва с богата музикална програма. В програмата има кулинарна изложба, на която жители и гости ще могат да дегустират от десетки блюда. Чесънът може да съпътства почти всяко ястие на българската трапеза.

Празникът на чесъна в Пробуда става част от серията тържества в региона, посветени на традиционни кулинарни изкушения. Вече станаха традиционни празниците посветени на мекицата, на баклавата, на дърпаната баница и други.

Празник на чесъна се провежда и на други места по света, например в Гилрой, Калифорния всяка година от 1979-та с концерти на живо и състезания по готвене.
Чесънът има свой специален празник – на 19 април в САЩ се отбелязва Национален ден на чесъна

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории