Смути с горски плодове и овесени ядки
Добави към моето меню
В края на юли на пазара се появяват малини, къпини, боровинки (сини и червени), арония… Това е времето в което можете да заредите във фризера си пакети с горски плодове за дългата зима. Ако имате градина берете и замразявайте.
Във времето когато захарта се ограничава рецептите за съхранение като домашно сладко и сиропи се правят все по-малко. Това го казвам и от личен опит, защото до 2010 правех сиропи и сладка. Сега начинът да ги съхраня е като ги замразя.
Фреш от боровинки – само плод, лъжичка мед, лимон и вода – много полезен старт на деня в края на зимата.
Със замразени горски плодове може да приготвите смути, което в комбинация с овесени ядки е вкусна, полезна и витаминозна закуска по всяко време.
Още едно предимство – не е необходимо да размразявате плодовете. Достатъчно е да се отпуснат леко преди да ги сложите в каната на комбайна или в блендера. Може и да ги залеете с гореща вода, да отцедите и да ги сложите тогава.
Смути с горски плодове и овесени ядки
Продукти за 2 порции:
50 г замразен микс от горски плодове – боровинки, арония, къпини, касис, френско грозде, малини
4 с.л. овесени ядки
200 мл кисело мляко или растително такова
по желание 1–2 с.л. мед на вкус (или агаве)
100 мл вода
Начин на приготвяне:
* Сложете плодовете, овесените ядки и водата в блендер и ги разбийте на пулсации, докато плодовете се раздробят. Пюрирайте до смути.
* Добавете кисело мляко
* Пробвайте на вкус и подсладете с агаве или мед.
* Сипете смутито в две чаши.
И за да сме в ход с тенденциите
– Използвайте безмлечен йогурт, вместо кисело мляко (може да го приготвите и само с овесени ядки и вода, защото овесеното мляко е едно от най-достъпните заместители) – при непоносимост към лактоза
– Използвайте за подслаждане пчелен мед, агаве или кленов сироп (Ние имаме кошери и домашен мед)
– Без глутен – ако се вярва на реклами има овесени ядки без глутен