Последни Рецепти
Последни Статии

С какво да пръскаме в градината

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Раундъп (Roundup) води до рак
Съд в Сан Франциско осъди американския агрохимически гигант “Монсанто” да плати близо 290 милиона долара обезщетение на градинар, който е в напреднала фаза на онкологично заболяване, защото не го е информирал за рисковете от хербицида “Раундъп”, предадоха Франс прес и ДПА през март 2019 г.

Съдебните заседатели прецениха, че “Монсанто” е действал злонамерено и че хербицидът му и професионалната му версия съществено са допринесли за заболяването на 46-годишния Диуейн Джонсън. Американският концерн е осъден да заплати и 39 милиона долара компенсация. Джонсън, който е баща на две деца, е диагностициран с нелечима форма на рак на кръвта. Той е сред стотиците раково болни, които съдят “Монсанто”, но неговият иск бе разгледан с предимство, тъй като заболяването му е в терминална фаза.

lopata treva

Хербицидът Roundup, който се произвежда от германската компания Bayer, причинява рак, реши втори американски съд.
На 21 март 2019 г. акциите на фирмата загубиха 10% от стойността си почти веднага след оповестяването на решението на съда в Сан Франциско. Едуин Хардеман е човекът, завел дело срещу Monsanto, което впоследствие става дело срещу Bayer. Неговият случай е един от над 11 хиляди заведени дела по отношение на Roundup, които стигат до съда.

В друг случай гражданин на Калифорния спечели дело за 289 млн. долара, след като щатски съд отсъди, че компанията носи отговорност за рака му. Впоследствие сумата бе редуцирана до 78 млн. долара.

През май 2019 г. Съдът в Калифорния реши, че Bayer трябва да плати малко над 2 млрд. долара на възрастна двойка заради хербицида Roundup, съобщава Reuters. Препаратът съдържа веществото глифозат, а двойката твърди, че той е причинил неходжкинови лимфоми и на двамата потребители. Това е най-тежката глоба, налагана на германския производител на лекарства и химически препарати при съдебни спорове досега.
В момента Bayer обжалва тези присъди.
Bayer отрича, че глифозатът или Roundup причиняват рак, и изтъква, че проучвания показват, че той е безопасен. Компанията заяви, че очаква с нетърпение да представи научните доказателства пред съда.

Това се отразява на акциите на Bayer и на пазарната капитализация на компанията.

Когато влезете в агро магазин и попитате с какво да пръскате срещу бурени, вероятността да ви предложат Roundup е голяма. Пръскането с него трябва да става задължително с ръкавици и с маска.
Или да хващате мотиката и да борите бурените един по един. И редовно да се грижите за вашата градина.

И да ползваме препарати, които са ползвали и нашите деди.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории