Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на българската храна в Орешак

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Празник на българската храна в село Орешак

Какво: Празник на българската храна
Къде: село Орешак
Кога: 10-11 март 2018 г.

Гостите ще могат да опитат: мед, сушени плодове и зеленчуци, билкови чайове, сладка от сливи, различни хлябове, млека и млечни продукти, бели и червени вина, ракия и ликьори от сливи, печени меса, месни деликатеси.

praznik na hranata Oreshak

Празник на българската храна организира за първи път Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак. Съорганизатор е Фондация “Култура на виното”.

Гостите на празника ще могат да опитат традиционни български продукти, както и такива, които се произвеждат в Троянския край – мед, сушени плодове и зеленчуци, билкови чайове, сладко от сини сливи, тахани, ядкови кремове и фъстъчено масло, изтънчени натурални десерти и истински квасени и втасали хлябове от пълнозърнести брашна от пшеница, ръж и лимец, иновативни и традиционни млечни продукти, кисело мляко със сладко, както и български червени и бели вина, ракия и ликьор от сливи. Българският вкус ще бъде представен още с домашна лютеница, бобена салата, печени меса, „Троянска луканка“ и други традиционни за българската трапеза висококачествени продукти – съобщи директорът на изложението Иван Чакъров.
„Идеята ни е да разширим представите за традиционните български продукти и ястия, да подчертаем значението на гастрономията и да повишим хранителната култура, както и възможността за развитието на свързаните с това занаяти и професии“, обясни той.

Предвидена е и демонстрация по транжиране на месо, както и конференция за предизвикателството и възможностите на българската храна.

По време на празника ще се проведе и конференция на тема „Българската храна – предизвикателство и възможности“. Ще бъдат дискутирани актуални за сектора теми като: развитие на фермерските пазари у нас, възможности за кулинарен туризъм в страната, връзката между храната и здравето, критерии за чиста храна, стандартите за българските храни, потребителското доверие и др.
Дегустацията на печени меса, подбрани напитки и деликатесни храни, както и пъстрата музикална програма са допълнителна гаранция за доброто настроение и положителните емоции.

Източник: http://troyan21.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории