Последни Рецепти
Последни Статии

Боза

Добавено в Напитки

Добави към моето меню

  • вода – 5 л.
  • брашно – 2 ч.ч.
  • захар – 2 ч.ч.
  • закваска (боза) – 1 ч.ч.
  • За закваската:
  • брашно – 1-2 с.л.
  • вода (хладка) – 1 ч.ч.
  • захар – 1 с.л.

Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължамва да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто ( с мая). Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.

Приготвяне на закваската:

Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като отвреме-навреме леко се разбърква.

Истинската боза лекува десет болести,
твърдят специалистите. Най-често еликсирът се дава на родилки, за да имат кърма. Оттам идва и митът за уголемяване на бюста.
Истината е, че напитката е богата на белтъчини, хранителна е и ефективна за укрепване на организма при болни и малки деца. Лечебната й сила се дължи и на уникалните млечно-кисели бактерии, с които бозата се заквасва. Помага и срещу стомашно-чревни разстройства.
Някогашните майстори правели бозата от просено брашно. То се вари в казан с вода три часа. Изсипва се в специално корито, най-добре от черна мура, и се слага квасец. С него престоява осем часа. Примесва се със захар и се прецежда. пие се сладка или кисела, в зависимост от вкуса на клиента. Слага се захар, прецежда се и се продава сладка или кисела.

Боза
чудесна напитка, която се среща в България, Македония, Албания, Турция и Румъния. Речниците твърдят, че думата е персийска и означава просо и че това е “безалкохолно питие от просено или друго брашно и трици”. Има и второ значение – за произведения на изкуството “с много ниска естетическа или познавателна стойност”…

В Турция се прави от ферментирала царевица, а в България – от просо и пшеница. Тя е гъста, при определена степен на ферментация има много ниско съдържание на алкохол – обикновено 4%, и чудесен, леко резлив сладък вкус. В Македония е по-рядка и по-сладка.

Като всяко велико нещо, корените й са в древността. Открити са преди осем-девет хиляди години в Месопотамия.
В Османската империя бозата се превърнала в хитова напитка. Така било до XVI век, когато поданиците й започнали да я гарнират с опиум. Това разгневило султан Селим II и той я забранил. Но както е видно, всяко хубаво нещо оцелява – независимо дали фраза, филм или питие.

Бозата си е създала и своята институция – бозаджийницата. В Турция се наричат салони за боза, където напитката се сервира с канела и печена леблебия. У нас върви с баничката, но бозаджийницата е изчезващ, ако не изчезнал вид. Странно защо е пълно с виенски сладкарници (които между другото нямат нищо общо с въпросните заведения в австрийската столица), а на все по-малко места се предлага боза. Вероятно защото за разлика от Виена, чието име се е наложило като почти равнозначно на традиция, тук все още властва провинциалният комплекс.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    Antoaneta // March 2nd, 2007 at 1:53 pm

    blagodari za hubavata recepta za boza.az prebivavam v edna dale4naseverna stranaili po to4no severnata granica na evropeiskiat saiuz i si napravih boza s proso i stana 4udesna.Kato 4uh 4e v Balgaria izpolzvat razvaleni pasti za da praviat boza biah dosta razo4arovana.Tuk v Sweden az imam ka4estveno bra6no ot proso i stana.