Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене по време на бременност

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Хранене по време на бременност
Храненето по време на бремеността оказва вклияние върху развитието на детето, на протичането на бременността, както и на емоционалното състояние на жената през този важен период, на самото раждане и на следродилния период.

Какви продукти трябва да се включват в менюто по време на бременност:
Млечни продукти: извара, кисело и прясно мляко, сирена;
– Овесени ядки (студено валцовани) и пълнозърнести брашна;
Ядки – орехи, бадеми, лешници – те са най-пълноценният комплекс от микроелементи;
Плодове и зеленчуци – колкото са по-разнообразни, толкова по-добре;
Сушени плодове – стафиди, сливи, смокини, фурми;
Растително масло (предимно зехтин и маслини) не по-малко от 2-3 с.л. дневно;
– Риба, месо и морски деликатеси;
– Ограничаване на сладките неща.

pregnat woman pix

По време на бременност и кърмене не трябва да се спазват силно ограничаващи диети. Важно е майката да се храни с качествена храна, за да получава бебето достатъчно вещества и да се развива правилно. Трябва добре да се преосмислят навиците си на хранене, да избягват много преработена храна (processed food), бели брашна, хляб с мая, чипс, снакс, пържени и подправени с глутамат изделия, маргарин, бяла захар и всякакъв вид рафинирани изделия.
Добре е да се изключат от хранителния рацион консерви (забравете за консерви с готова храна, риба и пастети) и продукти, които съдържат консерванти, емулгатори, стабилизатори и т.н.

Храната, която ядем, е материала, от който се изгражда организма на нашето дете. Затова трябва да се употребяват само качествени, екологично чисти и максимално запазили хранителните си свойства продукти, пълноценни по отношение на съдържанието на витамини и минерални вещества.
Основно трябва да се приемат естествени продукти – кълнове пшеница дават на организма повече жизнена енергия от един млечен шоколад.
Много важно е да пие повече вода – на малки дози, но разпределена равномерно през целия ден.
При приготвянето на храната трябва да се спазват принципите на здравословното хранене.
Трябва да се избират рецепти, които се приготвят на пара или задушават на слаб огън.

Важен е приема на омега-3 мастни киселини. Такива са мазните риби, но и маслата от лен, рапица (канола), орехи, чия, коноп, ленено – можете да използвате тези масла за подправяне на салати или вече приготвено ястие. Ядки и семена също са източник на омега-3 мастни киселини – бадеми, орехи, сусам, несолени тиквени и слънчогледови семки.

Млякото е основен източник на калций. Ако има непоносимост към лактоза да се включва в менюто повече лешници, бадеми, както и хляб. Полезни са сокът от моркови и целина.

Когато се храните трябва да намерите спокойно време и място и в никакъв случай да не се храните пред телевизора или компютъра. Храната трябва да се сдъвква добре – това помага за усвояването на повече витамини и минерални вещества и не води до претоварване на стомашно-чревния тракт. Това спомага и за насищането ни с по-малко храна на едно хранене.
Храненето в малки количества, но по-често – 5-6 пъти на ден, позволява да се контролира теглото и да се усвояват максимално съдържащите се витамини и микроелементи в храната.
Не се препоръчва да се яде до пълно засищане, както и не се препоръчва често споменаваното хранене за двама!
Ако имате желание да спазвате диета, то най-ефективни а т.н. разтоварващи дни. Можете да изберете да следвате дните на лунната фаза (Лунна диета) или да изберете ден от седмицата в която имате най-малко физически натоварвания. Най-лесно е да следвате следната схема за разтоварващ ден – от 19.00 часа на единия ден до 19.00 часа на другия ден. През това време вашето меню може да включва 1,5-2 кг плодове от един вида – само ябълки, круши, грейпфрут и поне 2 литра минерална вода и билков чай с мед и лимон.
След разтоварващия ден започнете захранването със зеленчуци на пара, гъста зеленчукова супа или сварен ориз със зеленчуци.
Разтоварващият ден е полезен и за майката и за бебето, но не се препоръчват след 28-та седмица от бременността, когато вече всички основни органи и системи на детето са формирани и то активно набира тегло.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории