Последни Рецепти
Последни Статии

Прегорексия

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храненето по време на бременност е от изключителна важност както за здравето на майката, така и за развитието на бебето. Някои бременни хапват повече от необходимото, което крие риск от наднормено тегло. Други стигат до крайност, която специалистите наричат прегорексия.

Какво е прегорексия?
Прегорексия (Pregorexia) е термин, използван за описването на хранително разстройство с анорексия подобни симптоми при бременни жени. Характерно за това състояние е, че бременната изпитва страх от повишаването на телесното тегло по време на бременността.
Анорексия нервоза (Anorexia Nervosa)

В резултат на това биват съчетавани физическа активност с ограничен прием на калории, за да бъде намалено до минимум показването на телесното тегло. През бременността жената нормално трябва да наддаде тегло между 11 и 20 килограма. (Според Института по медицина в САЩ препоръчва се на жените с нормално тегло да наддадат около 11-15,5 кг, а на жените с поднормено тегло в момента на зачеване – 18-22,5 кг или повече, в зависимост от състоянието на бременната жена.)

Менюто на бременната жена трябва да бъде разнообразно, за да може да осигури достатъчно хранителни вещества, които да са необходими за растежа и здравето на бебето.

pregnant-pix-2

Както всяко друго медицинско състояние, така и прегорексията има своите тревожни симптоми като: пропускане на хранения, постоянно пресмятане на калориите, прекалена физическа активност, депресия, спазване на строги диети.
Изложени на риск са тези жени, които са страдали от хранителни разстройства преди бременността, както и тези, които не срещат разбиране и подкрепа от близките си по време на бременността.
За да защитите своето и на бебето си здраве
• Въздържайте се от всякакви крайности в храненето и приемайте необходимите калории, витамини и микроелементи;
• Намалете физическата си активност и пазете тялото си от травми;
• Споделете с личния си лекар, ако имате хранително разстройство, за да може да осигурите правилно наддаване по време на бременността.

Прегорексията се среща сравнително рядко. Въпреки това е състояние, което заслужава повишено внимание, тъй като крие риск от ненормално маточно кръвотечение, повишен риск от спонтанен аборт, повишени рискове за лошото развитие на плода, повишена вероятност за преждевременно раждане, риск бебето да бъде с ниско тегло, както и други сериозни усложнения свързани с бременността.
Бебета родени от майки, които не са се хранили здравословно са изложени на риск от исхемична болест на сърцето, диабет тип 2, инсулт, високо кръвно налягане, затлъстяване, нарушен глюкозен толеранс и сърдечносъдови заболявания в по-късен етап от в живота им.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории