Последни Рецепти
Последни Статии

Хранителните разстройства днес

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Новите болести прегорексия и орторексия покосяват наред
През лятото синът , който е студент, сподели, че негова позната била приета в психиатрията защото не искала да яде. Болестта ми е позната – анорексия. Но как да му обясня, че това е болест, а не прищявка и не е лудост, а заболяване, което може сериозно на навреди на човек.

В края на септември 2016 г. излезе една тревожна статистика – хранителни разстройства вкарват поне по дузина в болница за седмица. Над 150 000 души в България страдат от тях. 17,5% от младите жени и момичета над 15-годишна възраст са с тегло под нормата. Не всички успяват да се излекуват, почти половината умират. Това съобщи водещият специалист по диетология и диететика и преподавател в Медицинския университет проф. Донка Байкова (в-к Монитор).
Сред хранителните разстройства – булимия, анорексия, орторексия, вече е и ново болестно вманиачаване – прегорексия, което засяга бременните жени.

Орторексия – когато манията за здравословно хранене се превръща в болест
Прегорексия (Pregorexia) – хранително разстройство с анорексия подобни симптоми при бременни жени

orthorexia

При орторексия първоначално се започва с подбиране и намаляване на храната, уж спазвайки здравословен начин на хранене, докато се стигне до пълен отказ от храна. В същото време тези бременни започват да спортуват интензивно, за да запазят фигурата си от преди забременяването, допълни проф.
Байкова и уточни, че те обикновено обменят „съвети” и „рецепти” в закрити групи в социалните мрежи под наименования, които с нищо не подсказват с какво се занимават. По мнението на проф. Байкова в България тези пациентки са все още малко, но има тенденция към увеличаване.
Друго сравнително ново заболяване у нас, свързано с храненето, е орторексията. Изразява се в болестно вманиачаване по здравословното хранене. Така някои важни храни се изключват от менюто им – набедени за нездравословни, и не се яде нищо, което не е абсолютно чисто. Стига се често и до социална изолация, защото хората с орторексия не искат да излизат и да ядат нещо, приготвено от някой друг.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории