Последни Рецепти
Последни Статии

На 31 март преминаваме към лятно часово време

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

В 3 часа сутринта на 31 март 2019 ще преминем към лятното часово време, което означава, че ще преместим стрелките на часовника с един час напред.

Лятото ще дойде на 21 юни. Денят и нощта отново ще е приблизително равни по продължителност с настъпването есента. Есенното равноденствие е на 23 септември. Връщането към зимното (астрономическо) време ще стане в 1 часа по Гринуич в последната неделя на октомври. През 2019 г. връщането към астрономическото време ще бъде на 27 октомври.

chasovo vreme smyana
В 3.00 ч. на 31 март преминаваме към лятното часово време

Около 4 дни са достатъчни, за да се адаптира организмът към промяната на часовото време. Преминаването към лятно часово време е по-лесна, защото има повече светлина и топлина.
Още от днес забързайте леко дейностите си с 15 минути. Отнася се за всичко, което правите през деня: ставане сутрин – 15 минути по-рано, ядене, часът, в който си лягате вечер.

През първите дни организмът трудно привиква към новото часово време. Затова специалисти съветват да се ядат повече плодове и зеленчуци, да се спортува повече и да се ляга по-рано, за да може организмът по-лесно да приеме смяната на режима.

summer time 450

Историята:
Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война 1916 г., а скоро след това, Великобритания също го прави. Преместването на часовниковите стрелки обаче официално е въведено в Европа през 1976 г. по искане на Франция. В България това става на 1 април 1979 г. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад.

Бъдещето:
На 26 март 2019 г. Европейският парламент (ЕП) подкрепи предложението за прекратяване на смяната на сезонното часово време. ЕП предлага смените да престанат от март 2021 г. за държавите в ЕС, които изберат да запазят постоянно лятно часово време, а онези, които предпочитат астрономическото (зимното), да прекратят промените от октомври същата година. Отбелязва се, че в допитване, в което участваха под един процент от гражданите на ЕС, 84% са поискали прекратяване на часовата смяна.
До 1 април 2020 г. държавите в ЕС трябва да съобщят на Европейската комисия в кой часови пояс избират да бъдат занапред. Предвижда се дотогава да приключи съгласуването между съседните държави, обявили предварително, че желаят да останат в един и същи часови пояс.

Важно е, когато дойде време да направим избор повече да не въртим стрелките през есента и пролетта. което ще стане едва през 2021 г.), окончателно да приемем зимното часово време, съветват експертите. Масовата нагласа е точно противоположната – да се подкрепи лятното часово време.
По-голямата част от българите също искат постоянно лятно часово време, сочи анкета сред 17000 души. Данните бяха обявени от Министерството на енергетиката.
Според експерти по съня обаче зимното часово време е стандартно и организмът ще го приеме по-благосклонно.

Добре би било, ако се направят промени за учениците да започват по-късно училище. Сега учебните занятия започват от 7.15, а за много от нас работният ден започва в 9 или дори в 10.00.

За последен път руснаците преместиха часовниците на 27 март 2011 година. Мотивът беше, че така ще бъде намален стресът за хората.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории