Последни Рецепти
Последни Статии

Затлъстяване и вкусови рецептори

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Затлъстяването се развива заради намаляване на чувствителността на вкусовите рецептори

Научна група от Дикинския университет в Мелбърн, Австралия, е установила защо хората са склонни да преяждат с храна. Всеки човек има свое ниво на чувствителност на вкусовите рецептори. Недостатъчната чувствителност не позволява да се разпознава мазнината в продуктите, което става причина за изяждането на по-големи количества хора, което неминуемо води и до затлъстяване.

Вкусови рецептори

diet plan

Учените са изследвали чувствителността към мазнини на група доброволци, които в продължение на 4 дни закуска – всеки ден различна, един ден богата на белтъчини, на другия на въглехидрати, на другия на мазнини. На обед са можели да се хранят по свой избор на шведска маса с различни ястия. През тези дни са били изследвани данните за степен на ситост и за броя на приетите с храната калории.
Затлъстяването намалява чувствителността на вкусовите рецептори към сладкото. Оказва се, че хора с недостатъчно активни вкусови рецептори, които са отговорни за възприемане на мазнините в храната, употребяват повече калории, а в храненето им преобладават продукти с повишено съдържание на мазнини.
Учените предполагат, че при повечето хора с наднормено тегло има такова отклонение при апарата отговарящ за чувството за вкус.

Източник The Daily Mail

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории