Затлъстяване и вкусови рецептори
Добави към моето меню
Затлъстяването се развива заради намаляване на чувствителността на вкусовите рецептори
Научна група от Дикинския университет в Мелбърн, Австралия, е установила защо хората са склонни да преяждат с храна. Всеки човек има свое ниво на чувствителност на вкусовите рецептори. Недостатъчната чувствителност не позволява да се разпознава мазнината в продуктите, което става причина за изяждането на по-големи количества хора, което неминуемо води и до затлъстяване.
Учените са изследвали чувствителността към мазнини на група доброволци, които в продължение на 4 дни закуска – всеки ден различна, един ден богата на белтъчини, на другия на въглехидрати, на другия на мазнини. На обед са можели да се хранят по свой избор на шведска маса с различни ястия. През тези дни са били изследвани данните за степен на ситост и за броя на приетите с храната калории.
Затлъстяването намалява чувствителността на вкусовите рецептори към сладкото. Оказва се, че хора с недостатъчно активни вкусови рецептори, които са отговорни за възприемане на мазнините в храната, употребяват повече калории, а в храненето им преобладават продукти с повишено съдържание на мазнини.
Учените предполагат, че при повечето хора с наднормено тегло има такова отклонение при апарата отговарящ за чувството за вкус.
Източник The Daily Mail