Последни Рецепти
Последни Статии

Продукти на лятото за добро самочувствие

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Продукти на лятото за добро самочувствие
Лятото е тук. Лятото е тук и трябва да изключим от нашето хранене – мазна храна, сандвичи и сладкиши за да преминем на режим – вода, плодове, зеленчуци – необходимо е за да се чувстваме добре в горещото време.

Вода – през лятото нашият организъм се нуждае от повече течности и това означава, че трябва да се пие повече вода, около 2 л на ден. В процеса на отделяне на пот заедно с течностите от нашия организъм се отделят и някои минерални вещества, като баланса им не се възстановява само с приемане на вода, затова включвайте в менюто си прясно изцедени сокове, домашно приготвен сироп (от свирчовина е полезен и вкусен), айран, студени супи, билкова чай. Главното е да приемате течности, около 2-2,5 л на ден.

Кисело мляко – това е кисело мляко, айрян, различни десерти приготвени с кисело мляко и свежи плодове, домашно приготвени, таратор – те не само утоляват жаждата, но спомагат за поддържане на микрофлората в стомаха. Съчетават се отлично с ягоди, пресни плодове, краставица – разнообразни рецепти за лятото. В българската кухня традиционно айрян и таратор са на почит, но ето например бедуините в пустинята утоляват жаждата си с подсирено козе мляко – убедителен аргумент в полза на киселото мляко в горещото време.

yagodi torta

Плодове и зеленчуци – световната здравна асоциация съветва да се консумират на ден пет порции плодове и зеленчуци. Лятото и ранната есен са най-удачния период на този съвет. Най-доброто решение за обяд в горещ ден е парче пъпеш, диня, краставица – продукти, които съдържат малко калории и много течности, са необходими на нашия организъм за поддържане на чувство за ситост и освежителен ефект. Натуралните плодове сокове съдържат витамини, минерали, микроелементи и фитонутриенти, например ябълковият сок спомага за възстановяване на баланса на калий.

Зелени продукти – През късната пролет и началото на лятото в нашето меню зелените свежи продукти традиционно присъстват в нашата трапеза – зелен лук и чесън, спанак, коприва, зелени салати, маруля, рукола … теса много полезни за нашия организъм защото съдържат почти всички витамини, селен, флор, цинк, калий, фосфор, магнезий, а също така гликозиди, флавоноиди и инулин.

avocado lime

Риба, морски дарове и птици – в горещото време червеното месо може да се замени с риба, морски дарове и месо от птици. Да се отказват съвсем месо и месни продукти е въпрос на избор, но да не забравяме, че те са източник на желязо и незаменими аминокиселини

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории