Последни Рецепти
Последни Статии

Бъдете внимателни, когато приготвяте ястия от птиче месо и яйца

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Един милион яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип.

Агенцията по безопасност на храните е възбранила и изтеглила от пазара над 1 041 220 броя яйца за консумация, които ще се насочват за унищожаване.
Те са от ферма за кокошки в добричкото село Дончево, съобщи bTV. Били са разпространени в магазините в цялата страна.

eggs pix
Консумацията на яйца и месо от птиците не е вредна за човешкото здраве, но се изтеглят от пазара, за да се ограничи заразата.

Бъдете внимателни, когато приготвяте ястия от птиче месо и яйца
Министерството на здравеопазването излезе с официални препоръки във връзка със зачестилите случаи на птичи грип сред домашни птици (патици, кокошки, пуйки, бройлери) у нас.

1. За да избегнем заразяване трябва да избягваме консумацията на сурови или полусурови птиче месо, яйца или продукти от птичи произход.

2. Когато приготвяме храната, всички продукти от птичи произход, в това число и яйцата, трябва да бъдат добре обработени термично, защото по този начин се гарантира унищожаването на вируса на птичия грип.

3. Когато приготвяме храна, трябва да съхраняваме разделно суровото месо от приготвените ястия и да използваме различни дъски и ножове за обработка на сурово месо и на останалите продукти.

4. Ако живеем на село или във ферма е важно ние самите, както и децата ни, да избягваме директни контакти с болни, или умрели домашни и диви птици. Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения и секрети.

5. След контакт с птици или замърсени предмети и повърхности, е задължително да мием добре ръцете си с миещ препарат и вода и след това да ги подсушим. Важен е добрият контрол над децата – те трябва да бъдат добре информирани колко важно е миенето на ръцете и, разбира се, хигиенното им поведение трябва да бъде следено от възрастен.

Птичият грип е заболяване, което засяга най-често дивите птици, но може да порази и домашните птици. Заразените птици отделят вируси със слюнката, с носния секрет и с изпражненията си. Заразяването на хората с вируса на птичи грип се среща рядко. То може да стане при директен контакт със заразени птици или замърсени повърхности и предмети.

Доказаните рискови фактори за човека са работа, свързана с клане, обезперушаване, обработка на трупове на заразени птици и подготовката на птиче месо за консумация, а в битов план – консумацията на неправилно термично обработено месо от заразени птици.

Вирусите на птичи грип не се предават на хора при консумация на правилно приготвени птиче месо и яйца.
В много редки случаи е установено предаване на заболяването от човек на човек.

Заболяването при хората протича с различна клинична картина: от лека инфекция на горните дихателни пътища, която се проявява с треска и кашлица) до тежка пневмония и сепсис. Възможно е да се проявят и възпаление на очити – конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, тежък енцефалит.

По данни на Световна здравна организация (СЗО), към момента случаи на птичи грип са регистрирани сред птици в Африка, Европа и Азия.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории