Последни Рецепти
Последни Статии

Салатно цвекло, манголд

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Зелените листни зеленчуци са много полезни и богати на хранителни вещества, те са и достъпни и почти през цялата година. Всички познаваме спанака, копривата, лапада… знаем, че настане ли пролет може да използваме почти всяка зеленина за да приготвим вкусни и полезни рецепти. За цвеклото знаем, че е полезно като зеленчук, през зимата от кореноплода приготвяме различни салати или добавяме към смути. През юни може да използваме листата за направа на различни салати, плънка на баница, супа или да завием на сарми.
Въпросът е колко от вас познават и са приготвяли цветно зеле или познато още като манголд.

salatno cveklo
Тази снимка е направена на пазара в средата на юни – цветно, свежо, полезно – салатно цвекло – стъблата са оцветени в различни ярки цветове като червено, жълто и лилаво и са истинска прелест за очите

Салатното цвекло е една сравнително непозната храна в България. Манголдът е двугодишно тревисто растение от семейството Щирови — AmaranthaceaeНаричан е още салатно или листно цвекло. На вид растението прилича на спанака и листата на цвеклото. На английски е познато като chard или Swiss chard. Майка ми го отглежда в градината като швейцарско цвекло и дръжките на листата са алено ервени. Популярно е в Централна и Западна Европа, в средиземноморската кухня, а първата му документирана употреба е в Сицилия.

Това е един от най-полезните зелени листни зеленчука, защото е източник на важни хранителни вещества – полифеноли, антиоксиданти и каротиноиди, които се борят със свободните радикали, възпалението и развитието на много болести.

Множеството здравни ползи, свързани с консумацията на манголда, до голяма степен се дължат на факта, че растението съдържа витамини К, С и А, както и витамин Е, рибофлавин и витамин В6. По отношение на минералите в манголда може да намерите магнезий, манган, калий, желязо, натрий и мед.

Салатното цвекло е толкова полезно, че е сред първите храни, които се отглеждат в планетарните космически станции за астронавти. Изборът му не е случаен, а е направен на база ценния хранителен профил.

В 200 г сготвен манголд се съдържат:
Само 35 калории – прави го продукт подходящ за диета
3 г протеин
4 г фибри
7 г въглехидрати

Рецепти с манголд

Младите листа на манголда са крехки и може да се добавят към салати – по същия начин, по който бихте използвали спанак или други зеленолистни зеленчуци. Дръжките се изрязват, защото не са подходящи за сурова консумация, но могат да бъдат сготвени.
По-възрастните листа е по-добре да бъдат задушени или сготвени – стават отлична плънка за баници, като добавка в ястия, на супа или в пюрета, или да завиете сарми от тях.
Цветна феерия с манголд
Цветна феерия с манголд

Здравословните ползи от консумацията на салатно цвекло, мпнголд:
– Спомага за регулиране нивото на кръвната захар, предотвратяване развитието на различни видове рак.
– Подобрява храносмилането, стимулира имунната система, намалява температурата и се бори с възпаленията.
– Понижава кръвното налягане, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, увеличава здравината на костите, детоксикира организма и укрепва функционирането на мозъка.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории