Пудинг с козунак
Добави към моето меню
Пудинг с козунак
Продукти
1 л прясно мляко
400 г козунак, по-стар
150 г сладко по избор
150 г стафиди
150 г захар
30 г ром
5 яйца
кората на 1 лимон настъргана
1 пакетче ванилия
Рецепта за пудинг с козунак
• Стафидите се заливат с рома и се оставят настрани
• Половината захар се карамелизира
• Прясното мляко се загрява с останалата захар и настърганата лимонова кора
• Яйцата се разбиват
• Форма за печене се облива с карамела. Козунакът се нарязва на кубчета и се залива с прецеденото прясно мляко, след което се намачква с вилица
• Прибавят се разбитите яйца, ванилия и стафидите. Разбърква се
• Във формата за печене се сипва 1/3 от сместа и се намазва със сладко, реди се втори слой, сладко и се покрива с останалата смес
• Пече се на водна баня, около 1 час на 180 градуса
• Може да се поднесе с плодове по желание за украса