Последни Рецепти
Последни Статии

Тиква, вкусен дар на есента

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Тиквата вкусен и полезен есенен дар

Тиквата е един от най-красивите дарове на есента. Големите купчини тикви по градските пазари през ноември недвусмислено ни напомнят, че зимата е близо. През този сезон топлата печена или варена тиква е вкусна храна, която създава приятно усещане за домашен уют и същевременно укрепва здравето ни.

tikvi 450 1

Известни са три вида тикви.
Обикновената готварска тиквичка
е характерна за късната пролет и лятото. Нейната родина е в Централна Азия.

Другите два вида – голямата бяла тиква (cucurbita maxima), позната още като “кестенка”, и мускатната жълта тиква(cucurbita moschata), издължена като цигулка, произхождат от Централна и Южна Америка.
Те са сред първите културни растения, отглеждани от индианците. При археологически разкопки в Перу са откривани следи от културна тиква на близо 5000 години. В Европа е пренесена през XVI век от Христофор Колумб. По-късно тя бързо е разпространена из целия континент.

Плодовото месо на тиквата съдържа малко белтъчини и мазнини и много захари, поради което, зрялата тиква, ни дава много калории, и е приятно сладка на вкус. Това обаче е за сметка на глюкозата. Ето защо диабетиците трябва да бъдат по-умерени при употребата й.

Тиквата съдържа много елементи от жизнено важно за обмяната ни значение. Съдържа калций, който задоволява нуждите на организма по-добре и по-пълноценно от сиренето и млякото. Съдържа калий, който подхранва и стимулира както сърдечния мускул, така също и скелетната мускулатура. Има желязо, което помага на кръвообразуването и на ред важни процеси в организма. Има фосфор и магнезий, които подпомагат образуването на костите, нормалната дейност на нервната система и т.н.

Тиквата води и до изхвърлянето от организма на излишните количества натрий и хлор, което определя диуретичния и (пикочогонен) ефект. Тя съдържа и много витамини от групата В, които укрепват нервната система и по-малко витамин С. Тиквата е много богата на бета-каротин (провитамин А)- мастноразтворим антиоксидант, един от главните ни вътрешни защитници срещу рака. Тя е сред най-богатите на бета-каротин растения. Тиквите от сорта мускатови по съдържание на каротин надминават дори морковите.

В тиквата има и много органични киселини, които подпомагат дейността на черния дроб, храносмилането, лекуват запек, има и пектин, който намалява холестерола, успокоява възпалените лигавици на стомаха и червата и нормализира отделянето на солна киселина в стомаха.

Тиквените семки

съдържат пълноценни белтъчни вещества, тлъсто масло и смолисти вещества, фитохимикали, които ги правят също така желана храна и препоръчително лекарство и вкусно лакомство – тиквени семки има в мюсли, печени тиквени семки можем да поднесем и към аператива.

Любопитно, но факт
Тиквата е едногодишно, пълзящо по земята растение. Плодът достига до 10-12 килограма, но някой екземляри достигат и рекордно тегло. Любопитно е, че по света се провеждат състезания за най-голяма тиква. В тазгодишното състезание в САЩ победител е Джоел Холанд от щата Вашингтон. Той спечели с тиква тежаща 615 килограма!

С тиквата можете да приготвите много
рецепти десерти, сладкиши, салати, мармелади, торти, кремове, дори супи и основни ястия.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории