Последни Рецепти
Последни Статии

Пунш

Добавено в Напитки

Добави към моето меню

Пунш за добро настроение
Топла напитка в зимна вечер, вкусно и полезно, да разнообразим с английски варианти – чаша пунш – вкусно и загряващо, великолепно съчетание

Пунш, камина и одеяло – какво повече от това в студена зимна вечер? А ако няма камина топло одеяло и любима книга.

Любопитни факти за пунша
punch

Пуншът се приема за исконно английска напитка, но не е точно така. В Обединеното кралство тази чудесна напитка идва от Изток и самата дума “пунш” произлиза от индийската (хинди) дума “панш” или “панча”, което означава “пет” по броя на съставките. В Европа достига през 17-те век, донесен е от служители на Източноиндийска та компания.

punch
Пуншът помага при мокри крака, при настинка, когато сме изстинали. Да се наградим с чаша пунш в края на един студен ден – изисканата напитка на английските аристократи, защото сгрява и тялото и душата.

Има много рецепти за пунш и обикновено се поднася в широка купа. Може да се приготви и без алкохол. Основните състваки са алкохол (арак), захар, лимон, вода и чай. Като подправки се добавят пръчки канела, карамфил или индийско орехче.

Рецепта за пунш
200 гр мед
200 мл водка (или ракия без силен аромат)
1 ч.л. черен чай (или 2 пакетчета)
1 литър вода
2 лимона
2 портокала
2 пръчки канела

Пригответе чай от 1 ч.л. черен чай и водата и го прецедете в малка тенджера.

Изцедете лимоните и портокалите. Сока смесете с меда и водката. Дабавете го към чая и разбъркайте, сложете и пръчките канела.

Сложете сместа да се загрее до 60-70 градуса и поднесете с тенджерата или прелейте в подходящ съд. Поднася се с черпак.
Налива се в чаши.

Пуншът се пие на малки глътки, като се смуква съгрявашата течност. И е по-вкусен горещ.

Какви чаши да използвате за пунша?
Има специлани чаши, които се правят от топлоустойчиво стъкло и са високи.
Ако нямате такива чаши можете да го поднесете и в порцеланови, важното е да се запази температурата на напитката.

Можете да украсите чашата с пунш с парченце лимон, портокал и пръчка канела.

Пуншът не е аператив, който да възбужда апетита, затова пунш (такава е британската традиция) се поднася в края на храненето или като отделно питие за разговори край камината, а зщо не и за разговор в края на дългия ден на масата в кухнята.

В Англия пуншът е на такава почит, че се поднася от дома до официалните коктейли.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории