Пунш
Добави към моето меню
Пунш за добро настроение
Топла напитка в зимна вечер, вкусно и полезно, да разнообразим с английски варианти – чаша пунш – вкусно и загряващо, великолепно съчетание
Пунш, камина и одеяло – какво повече от това в студена зимна вечер? А ако няма камина топло одеяло и любима книга.
Пуншът се приема за исконно английска напитка, но не е точно така. В Обединеното кралство тази чудесна напитка идва от Изток и самата дума “пунш” произлиза от индийската (хинди) дума “панш” или “панча”, което означава “пет” по броя на съставките. В Европа достига през 17-те век, донесен е от служители на Източноиндийска та компания.
Пуншът помага при мокри крака, при настинка, когато сме изстинали. Да се наградим с чаша пунш в края на един студен ден – изисканата напитка на английските аристократи, защото сгрява и тялото и душата.
Има много рецепти за пунш и обикновено се поднася в широка купа. Може да се приготви и без алкохол. Основните състваки са алкохол (арак), захар, лимон, вода и чай. Като подправки се добавят пръчки канела, карамфил или индийско орехче.
Рецепта за пунш
200 гр мед
200 мл водка (или ракия без силен аромат)
1 ч.л. черен чай (или 2 пакетчета)
1 литър вода
2 лимона
2 портокала
2 пръчки канела
Пригответе чай от 1 ч.л. черен чай и водата и го прецедете в малка тенджера.
Изцедете лимоните и портокалите. Сока смесете с меда и водката. Дабавете го към чая и разбъркайте, сложете и пръчките канела.
Сложете сместа да се загрее до 60-70 градуса и поднесете с тенджерата или прелейте в подходящ съд. Поднася се с черпак.
Налива се в чаши.
Пуншът се пие на малки глътки, като се смуква съгрявашата течност. И е по-вкусен горещ.
Какви чаши да използвате за пунша?
Има специлани чаши, които се правят от топлоустойчиво стъкло и са високи.
Ако нямате такива чаши можете да го поднесете и в порцеланови, важното е да се запази температурата на напитката.
Можете да украсите чашата с пунш с парченце лимон, портокал и пръчка канела.
Пуншът не е аператив, който да възбужда апетита, затова пунш (такава е британската традиция) се поднася в края на храненето или като отделно питие за разговори край камината, а зщо не и за разговор в края на дългия ден на масата в кухнята.
В Англия пуншът е на такава почит, че се поднася от дома до официалните коктейли.