Пълнен шаран с орехи
Добави към моето меню
Никулден е празник за който традицията повелява да приготвим шаран.
Пълнен шаран с орехи
1 шаран (около 1,5 кг),
1 кафени чашки олио
1 връзка магданоз
1 чаена чаша орехови ядки
2 -3 глави лук
сол и черен пипер на вкус
Шаранът се изчиства от люспите, перките и хрилете. Измива се обилно с вода отвътре и отвън. Посолява се и се наръсва с черен пипер.
Лукът, нарязан ситно, се задушава с малко олио и вода. Прибавят се накълцаните на дребно орехови ядки, ситно нарязаният магданоз. Посолява се и се наръсва с черен пипер. Разбърква се и се залива с 2 кафени чашки гореща вода. Вари се 2-3 минути. С тази смес се пълни шаранът. Зашива се. Поставя се в тавичка. Залива се с малко гореща вода и се пече първоначално на силна фурна, с след това фо готовност на 200 градуса.
Сервира се в поднос, украсен с резенчета лимон и кисели краставички. Със гарнитура от задушени зеленчуци – броколи, моркови, грах, царевица и картофено пюре.
Използвани маркери:
риба,Никулден,шаран
4.12.2005
Strahotna recepta! Kxm pxlneja mogat da se dobavqt i 100-150gr. domati (ili da se naredqt domateni krxgcheta vxrhu sharana), za horata koito obichat malko poveche kiselina. Tova premahva nujdata ot limoni pri serviraneto.