Пълнени сухи чушки с боб
Добави към моето меню
Търси се
изпитана рецепта за сухи чушки, пълнени с боб.
Това бе въпрос зададен на Facebook страницата И като резултат тази публикация
Пълнени сухи чушки с боб
Рецепта споделена от Velemira Petkova Ivanova
Рецепта,която съм приготвяла за много голяма група от хора и винаги си облизват пръстите.
Не готвя с точни мерки, а на око. С боба се процедира стандартно: накисва се, отмива се и се вари (аз даже 2 пъти му сменям водата), но да не се преварява.
След което се запържват 3-4 големи глави лук (може и повече), добавя се една лъжица брашно, запържва са за 1-2 минути, добавя се червен пипер, който също може да запържите леко,отцедения боб, сол, джоджен, а може и малко девесил.
Чушките се накисват за няколко минути в хладка вода, за да поомекнат,почистват се от семената (ако има такива) и се пълнят, но не прекалено много. За да затворите краищата може да ги завиете навътре,както и да ги запушите с брашно (аз предпочитам завиването).
Заливат се с 1 чаша вода с малко сол и се пекат докато останат на мазнина.
Пълнени сухи чушки с боб
Рецепта споделена от Ралица Маринова
Сварява се половин килограм боб,изцежда се от водата,запържват се в 50 мл. олио 3 стръка праз нарязани на ситно,добавя се една супена лъжица червен пипер,маха се от котлона,добавят се сол и джоджен на вкус и сварения боб и хубаво се обърква. Накисват се чушките да набъбнат за около половин час и се пълнят със сместа,нареждат се в намазана с олио тавичка и се пекат за около 30 мин. на 180 градуса като се внимава да не прегорят,стават много вкусни.
И вариант на пълнени сухи чушки с нахут
Предложен от Ваня Учикова
Стават много всусни ,ако вместо фасул се напълнят с нахут-аз използвам готов от консерва става по лесно просто спестявам варенето.