Последни Рецепти
Последни Статии

Трапезата на Архангеловден

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Трапезата на Архангеловден

Архангеловден се празнува на 8 ноември.

Съботният ден преди празника на Архангел Михаил е голямата Архангелова задушница. Тогава се на гробища и освен варено жито се носи плод, който зрее през сезона и от празничната храна. Вярва се, че душите на починалите слизат тогава от небето и търсят новия плод, роден тази година. Носят се и много цветя, защото те символизират добродетелите, запалената свещ – духа, житото – надеждата за възкресение, виното – пречистената кръв, а тамянът – молитвата за прошка.

На Архангеловден се коли курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно – овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани “Рангелов” или “Господьов хляб”, “боговица”, “света Петка”, “Рангелово блюдо”.
Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, се освещава от представител на църквата. Кожата на обредното жертвено животно се дарява винаги на църквата.

Трапезата в чест на архангел Михаил е празнична – коли се курбан и се пекат т.н. рангеловски хлябове. На трапезата се слага овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино.

Рангелова пита
За символиката на Рангеловата пита, която по стара българска традиция е в центъра на трапезата за Архангеловден разказва Snejana Aleksieva – Поставя се в страни от центъра малка питка, символизираща домът и се огражда с фитил от тесто като незатворена ограда, оттам да влиза Ангела хранител
Продукти
1 пакетче мая (40 г)
1 с.л. захар
щипка сол
2 ч.ч. хладка вода (500 мл)
4 яйца
брашно, около 1 кг
100 г краве масло
2 с.л. сусам и орехи за поръсване”

Приготовление
• Маята се смесва със захарта и солта, добавя се 1 ч.ч. брашно и се залива с топлата вода. Оставя се около 15 мин за да шупне;
• Яйцата без 1 жълтък (оставя се за намазване) се добавят към маята
• Брашното се пресява в купа и се добавя шупналата мая;
• Замесва се меко еластично тесто, като накрая се добавя олиото.
• Оставя се загънато с мека кърпа да втаса около час;
• В намазна леко с олио тава се слага в центъра оформена като кръг Отделя се на малко за украсата отгоре
• Оставя се да втаса още около 40 мин и се пече на средна скара на190 градуса, като предварително се намазва с разбит жълтък и се поръсва със сусам и орехи.


Моята творба от Архангеловден – с детелина за късмет, споделено от Darina Ivanova


преди печене

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории