Пълнозърнести кифли със семена
Добави към моето меню
Пълнозърнести кифли със семена
Продукти
600 г пълнозърнесто брашно
1 пакетче суха мая (7 г)
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол
2-3 с.л. зехтин
250 мл хладка вода
4 с.л. тиквени семки
2 с.л. слънчогледови семки
2 с.л. ленено семе
2 с.л. сусам
Начин на приготвяне
• В купа се смесват брашното, сухата моя, захар и сол и се разбърква. Добавят се семената и се разбърква
• Добавя се хладката вода и се замесва тесто. Олиото се добавя накрая.
• Тестото се оставя за около 30 мин. да втаса след което се разделя на питки, 10-12
• Всяка питка може да се оформи като кифличка, като възелче – разточва се на шнур, след което се преплита или да се остави като топка, може да се направят нарези отгоре
• Оставят се да втасат до удвояване на обема
• Пекат се на средна фурна на 190 градуса
У дома почти не купуваме хляб. Заради тренировките е в списъка на забранените продукти. Това не означава, че някъде не ни изкушават сутрин банички. Затова, че трябва да се внимава с тестените продукти урока съм си го научила. Преди години в центъра на Разлог си хапнах банички и след това пътя към Вихрен бе труден. Затова колкото се може по-далече от тестените продукти. Ако приготвя нещо е с пълнозърнесто брашно и само за специален повод се прави пита с бяло брашно. Факт е, че трудно се намира качествено пълнозърнесто брашно. Има разлики с бялото брашно, не се пресява, защото има и по-едри частици, затова се разбърква да поеме въздух преди се замеси.