Диета за лятото
Добави към моето меню
Диета за лятото
Лятото, в края на юли и август, е изобилие от плодове и зеленчуци. Изобилието е голямо и достъпно, цветно и вкусно.
Меню за лятото
Когато температурите клонят към 40 градуса ти се иска море и нещо леко за хапване. Плодовете и зеленчуците са идеална храна за горещото време и ако ги включвате всеки ден в менюто си ще бъдете в по-добра форма.
Моно диета и детокс диета
През лятото може да направите детокс, пречистване на организма от натрупаните токсини или моно диета, като няколко дни менюто ви съдържа любим сезонен плод или зеленчук. Най-известни моно диети са с диня, с пъпеш или с краставици. Или просто да мините на по-леко меню съобразено с горещото време.
Богати на вода продукти
Трябва да се помни, че такива диети са противопоказни при заболяване на бъбреците и диабет заради пикочогонни свойства на диня, пъпеш и краставицата. Тези продукти може да бъдат използвани както при моно диета, така и при детокс. Могат да се комбинират, например ден на диня и пъпеш, да се включва таратор, салата от краставици и зелени подправки, кисело мляко.
В края на август настъпва времето на ябълки, сини сливи, грозде – плодове подходящи за детокс и моно диета.
Плодове и зеленчуци, които помагат за отслабване
Класическа препоръка на диетолозите са цитрусовите плодове, но портокалите и грейпфрутите е по-добре да оставим за зимата. През лятото има изобилие от диня, пъпеш, нектарини, праскови, сини сливи, боровинки, кайсии, малини, ягоди.
От зеленчуците най-добре за отслабване помагат спанак, зелена салата, зеле, броколи, тиквички, краставици, целина, репички и домати.
Не всички плодове и зеленчуци способстват отслабването заради голямото съдържание на калории. Това не означава да се изключват от менюто, а да се намали количеството. По степен на съдържание на калории на първо място е зрял боб – 102 ккал, на второ картофи – 80, но зеленият боб съдържа 40ккал на 100 г., което го прави подходящ продукт при диета – не пропускайте да направите поне веднъж зелен боб яхния и да поднесете с кисело мляко. При плодовете авокадо – 208 ккал, банан – 95.
Правила на хранене през лятото
Това са няколко проверени правила, които може да спазвате.
– Не яжте диня и пъпеш вечер. По-добре е да се консумират самостоятелно до час след основното хранене на обед. Или обедът ви да бъде лек – парче диня и сирене.
– Добре се съчетават и усвояват череши или вишни с кайсия, праскови, грозде, ябълки, сливи, боровинки, т.е. комбинациите от плодове се усвояват
– Ябълки може да се ядат и на гладно, пъпешът може да бъде и закуска, но круши не се препоръчват сутрин.
– Рецепти с тиквички патладжан е добре да се включват в менюто до 16.00 часа.
– Особено внимателни трябва да са тези, които страдат от гастрит и язва, защото много плодове и зеленчуци активират отделянето на стомашен сок
Съгласно данни и изследвания на ден трябва да включваме в менюто си
пет порции плодове и зеленчуци
като всяка порция е около 80 грама, т.е. един плод или зеленчук
За добро самочувствие трябва да включваме в менюто си 3 порции зеленчуци и 2 порции плодове. Колко са 80-100 г порция – един домат, с размер на топка за тенис е 100 г, една праскова или една ябълка. През лятото разбира се може да хапваме повече плодове и салата.
Вариант на меню за плодово зеленчуков ден
Закуска
– Парче пъпеш, филийка ръжен хляб и малко извара
Втора закуска
– Плодова салата и 200 г кисело мляко
Обед
– Зеленчукова супа – таратор, гаспачо ( испанска доматена супа), окрошка (студена супа от руската кухня, вариант е да сложите в купа зеленчуци, варени яйца, колбас, нарязани на парченца и да залеете с айран, вкусно е)
– Зеленчуци запечени на грил или зеленчуково рагу или рататуй, варианти на гювеч без месо и картофи
– Зелена салата със зехтин (и няколко маслини)
Следобедна закуска
– Парче диня
Вечеря
– Лека салата – варианти с домати, чушки, краставици, лук
– Зеленчуци с ориз (кафяв или булгур), пълнени постни чушки, постни сарми
– Плод
Схемата за менюто е примерна. В интерес на истината се храним почти така през горещите дни на лятото и разнообразието от рецепти е голямо