Последни Рецепти
Последни Статии

Пъпеш – вкусен и полезен

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

В средата на юли има един плод, който е толкова ароматен, вкусен и сочен, че не само го поднасяме за десерт. Може да си направим 1 или два разтоварващи дни в които сме само на пъпеш и вода. И това съвсем спонтанно в някой горещ ден.

Още в древността използвали пъпешите за козметика и диети

melon pix 1

Подобно на краставицата, пъпешът има високо съдържание на течности – 67%, и сравнително ниска калоричност – 42 ккал на 100 г. Няколко разтоварващи дни с плода в сезона на пъпешите ще ви освободи и от излишни килограми.

– Бори се с килограмите
Тези плодове са с ниско съдържание на натрий и калории, както и на мазнини и холестерол. Естествената сладост пъпеша ограничава желанието ни за похапване на по-висококалорични храни.

– Зарежда ни с енергия за лятото
Пъпешите съдържат витамини от вида B, например витамин В6 ни зарежда с нужната енергия от въглехидрати, които поемаме. Можем да се храним с пъпеш цял ден и въпреки това да сме сити.

Ето каква е хранителната стойност на 100 грама пъпеш от сорта „Медена роса“:
Калории: 36; Протеин: 0.54 г; Мазнини: 0.14 г; Въглехидрати: 9.09 г; Фибри:0.8 г; Захари: 8.12 г; Сукроза: 2.48 г.; Глюкоза: 2.68 г.; Фруктоза: 2.96 г.; Минерали: Калций: 6 мг; Магнезий: 10 мг; Фосфор: 11 мг; Калий: 228 мг; Натрий: 16 мг.

– Има противоракови свойства
Високото съдържание на каротеноиди в пъпешите може да предотврати рака и да намали риска от образуването на рак на белите дробове. Съдържа ликопен – каротеноид, известен със своя антиоксидантен капацитет. Доказано е, че ликопенът може да спре растежа на туморните клетки. Редовната консумация на пъпеш помага на организма да се изчисти от токсините.

– Подобрява сърдечното здраве
Антикоагулант, наречен аденозин, се съдържа в плода. Той може да спре съсирването на кръвни клетки, което причинява инсулт или заболявания на сърцето.

– Помага при бъбречни заболявания
Отличните диуретични свойства на пъпеша са полезни при лечение на бъбречни заболявания. Комбинацията от пъпеш и лимон е ефективна при лечение на подагра. Така редовната консумация на пъпеш всяка сутрин спомага за здравето на нашите бъбреци.

– Стимулира храносмилателната система
Около 95% от пъпеша е вода, която облекчава киселините в стомаха и подпомага храносмилането. Можем да похапваме по-често плода между храненията, са което ще улесним движението на храната по червата. Водата в пъпеша помага и в стартирането на дефекацията, докато минералното съдържание в него елиминира киселинността, което често води до затруднения в храносмилането.

Яжте пъпеш за здрави очите
Съдържат лутеин, който е силен актиоксидант, помага за забавянето растежа на катаракта и предпазват от нарушения на зрението.

– Намалява стреса
Консумацията на пъпеши помага и срещу стрес и тревожност. Плодът съдържа ензима супероксид дисмутаза, който има антиоксидантно действие и може да спомогне облекчаването на симптомите на хроничен стрес.

– Помага за по-здрава кожа
Пъпешът изглажда кожата и предотвратява нейното стареене, благодарение на витамините А, В и С.
Може да приготвите плодова маска с пъпеш.

Семките от пъпеш също са полезни.
За да изгладите бръчките по лицето и да се избавите от неприятните обриви по кожата, може да опитате следната отвара от семки от пъпеш. Залейте с чаша кипяща вода 1 с.л. стрити семки и ги оставете да престоят около час.Приемайте от тази отвара сутрин и вечер.
Мляко със семки от пъпешСемки от пъпеш – помагат при лечение на болни бъбреци, стимулират изхвърлянето на пясък и камъни от бъбреците, успокояват и раздразнените пикочни пътища

recepti melon
Рецепти с пъпеш

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории