Последни Рецепти
Последни Статии

Домашно приготвени пърленки и нахут

Добавено в арабска кухня, Хляб, питки, Ястия без месо

Добави към моето меню

Ръжени пърленки и нахут
простички неща, но вкусни
– нахут, малко зехтин и питки от едросмляна ръж

Pyrlenki nahut
Домашно приготвени пърленки и нахут

в забързаното си ежедневие когато имаме достъп до толкова много храна, бърза храна , като оставим всичко, което може да се нарече fast food и не включваме в менюто си, то голяма част е храна, която се приготвя бързо. Вярно е, че храната трябва да се обработва колкото се може по-малко термични и щадящо за да се запазват полезните й свойства. В този пост ще ви разкажа как за 30 мин приготвих нещо бързо за хапване и много вкусно – домашни пърленки и хумус и като добавих малко домати и краставици стана един вкусен обяд

Домашно приготвен хумус
500 г нахут
4 с.л. сусамов тахан
2 с.л. зехтин
½ лимон
1 щипка джинджифил
1 щипка сух кориандър
1 шипка кимион
Начин на приготвяне:
• Нахутът се слага в тенджера и се залива със студена вода да се накисне. На няколко часа водата се сменя. След което се измива и се слага да се свари до готовност (в тенджера под налягане за 30 мин от момента на завиране)
• След като се свари нахута се измива и претрива с пръсти за да паднат люспите на зрънцата
• От сварения нахут (може да се ползва и консерва сварен нахут, но аз лично не съм) с помощта на домашния комбайн и добавка на зехтин, лимонов сок, сусамов тахан и малко вода до желаната гъстота се получава хумус. Подправките се добавят на края. В зависимост от сезон и продуктите може да добавите и сварено червено цвекло, тиква, моркови или печени червени чушки.

Пърленки
От години приготвяме домашни пърленки по този начин – толкова изчистен от всякакви добавки, освен брашно. Рецептата е по идея от една книга за оцеляване сред природата. Необходимо ви е само брашно и вода. Брашното от които ги приготвяме е жито и ръж смлени пред нас в магазина.

Продукти:
250 г смляно жито – пълнозърнесто брашно
250 г смляна ръж – пълнозърнесто ръжено брашно
300 мл хладка вода (пълнозърнестото брашно поема повече вода при замесване)
2-3 с.л. олио

Начин на приготвяне:
• В купа се смесват брашната и се добавя гладката вода. замесва се меко тесто
• Добавя се мазнината и се премесва тестото. Разделя се на топчета
• Разточват се с точилка да се получи кръг голям колкото тигана. Пекат се в добре загрят (чугунен) тиган от двете страни.
• Може и да се изпекат на средна фурна на 200 градуса
• Тези, които се пекат на тиган стават на балончета и са по-хрупкави. Тези, които се пекат на фурна стават по-гладки и мекички

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории