Последни Рецепти
Последни Статии

Тайната на дългия живот

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Шведски учени определиха четирите главни фактора, пряко свързани с по-дългата продължителност на човешкия живот, пише ria.ru като се позовава на портала Medical Xpress с препратка към Journal of Internal Medicine.

Продължителността на човешкия живот на 25% завидси от генетични фактори и на 75% – от начина на живот. Следователно може с голяма вероятност да удължим нашия живот.

Специалистите смятат, че необходимите фактори за здравословен начин на живот, който позволява да се доживее дълбока старост, са
– отказ от тютюнопушенето
– физическа активност (не по-малко от 150 минути в седмицата)
– умерена консумация на алкохолни напитки (не повече от 14 алкохолни единици в седмицата, като единицата се равнява на 30 грама водка)
– диета с балансирано съдържание на хранителни вещества и витамини.

old couple pix 1
Тайната на дългия живот

В изследването са участвали над 33 000 мъже и 30 000 жени на възраст от 45 г. до 83 г. При тях в началото на проучването не са регистрирани ракови и сърдечносъдови заболявания.

Към края на експеримента през 2014 г. от първоначалната група са починали над 8,5 хиляди мъже и 6,5 хиляди жени. При идентифициране на причините за смъртността е установена връзка между начина на живот и неговата продължителност.

Ако приемем риска от смърт за спазващите поне 2 от всички фактори средно за единица, то за тези, които се придържат и към четирите, той ще е над два пъти по-малък – 0,47 при мъжете и 0,39 при жените. Според учените това означава, че средната продължителност на живота се увеличава съответно на 4,1 и 4,9 години.

източник: Combined impact of healthy lifestyle factors on lifespan: two prospective cohorts http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12637/abstract

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории