Пържен ориз
Добави към моето меню
Пържен ориз
1 ч.ч. или 1 и 1/2 ч.ч. ориз
1 яйце
1 ч.ч. гъби печурка (може и от консерва)
2 моркова
2 стръка пресен лук или 1 стрък праз
1 стрък чесън
2 – 3 с. л. олио
сол на вкус
по желание:
соеви кълнове
грах
царевица
Оризът измивате добре. Поставяте го в тенджера с гореща вода 1:3 и сварявате. Изплаквате го със студена вода и отцеждате. Гъбите се нарязват на филийки, морковите – на тънки пръчици, лукът и чесънът – на колелца.
Яйцето се разбива и от него се изпържва омлет. Щом изстине, се нарязва на тънки ивички. В дълбок тиган уок сипвате олиото и щом се сгорещи, поставяте лука и чесъна. Пържите 30 секунди и слагате морковите.
Пържи се 3 минути при непрекъснато бъркане с дървена лопатка. Добавяте гъбите пържите още 5 минути. Поставяте ориза. Бъркате минута-две, докато се смеси добре с продуктите в тигана.