Пъстърва на фурна
Добави към моето меню
Пъстърва на фурна
Празнична, здравословна и лесна за приготвяне рецепта. Получава се ефектно, защото пъстървата се пече върху скара от праз и моркови
Продукти
2 пъстърви, около 800 г почистени
2 стръка праз
2-3 моркова
Няколко гъби печурки
1 с.л. олио
½ зелена и ½ червена чушка
1 лимон
Щипка смлян черен пипер и сол
Няколко стръка магданоз
Рецепта за Пъстърва на фурна
• Пъстървата се почиства. Дори да сте купили почистена пъстърва я почистете от останали люспи и измийте със студена вода
• Нарежете ½ лимон на филийки и ги поставете вътре в рибата
• Тавата застелете с хартия за печене и наредете бялата част от праза и по-големи моркови като скара, т.е. на разстояние един от друг и поставете рибата отгоре
• Отстрани поставете гъби, нарязани, ако са едри на филийки, ако са по-дребни – цели
• Поръсете с олио и с настъргана лимонова (може да добавите и портокалова кора)
• Пече се на средна фурна на 200 градуса до готовност на рибата
• Преди да извадите рибата поръсете с нарязана на ситно чушка и още малко лимонова кора и включете грил функция за 2 мин
• Поднесете рибата с нарязан на ситно магданоз, лимо и гарнитурата – праз и морков – нарязани и гъби
Да ви е вкусно!
Това приготвих на Никулден 2012 г. Както каза съпругът „Много вкусен шаран, но и рибата си е хубава като риба и добре приготвено“