Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепта за основа за киш

Добавено в Немска кухня, Тестени ястия и прибавки, Френска кухня

Добави към моето меню


Рецепта за основа за киш

2 ч.ч. брашно
100 гр масло
щипка сол
6 с.л. студена вода
1 яйце

* Пресейте брашното в купа. Добавете маслото, нарязано на парченца, щипка сол, студената вода.
* Замесете меко еластично тесто и го завийте в прозрачно домакинско фолио. Поставете го в хладилник поне за 1 час;
* След това разточете тестото с диаметър по-голям от този на съда за печене, за да може да се образува ръбче, когато го поставите в тавата. Отделете (изрежете) излишното тесто;
* Надупчете с вилица и поставете тавата за 30 мин обратно в хладилника. Много подходящи (красиви) са кръглите, къдрави форми за печене, но можете да приготвите киш и в обикновена кръгла тавичка;
* Плънката за киш може да бъде най-различна, съобразена с нашите лични предпочитания.

Идея 1: Някои кулинари препоръчват когато слагаме да печем подложката за киш да сложим зърна боб. Аз не съм го правила, защото и само надупчена с вилица подложката се изпича равна.
Идея 2: В зависимост каква е плънката може да се сложи плънката да се запече за 15 мин на 200 градуса или да се сложи заедно с плънката.

Киш (quiche) – печиво с основа от маслено тесто (често, но има и др. варианти) и пълнеж от яхца, масло и сирена.
В зависимост от нашите предпочитания и избраната рецепта избора е от плънка от зеленчуци, плодове, месо, риба, гъби и зеленчуци.
Любопитно, но факт, независимо, че киш е национално френско ястие, задължително за националния празник на Франция (превзманете на Бастилията през 1789 и началото на Великата Френска Революция) той тръгва от Лотарингия. Немците са приготвяли от останалите хранителни продукти (месо, зеленчуци) и тесто, което е оставало при замесването на хляба. От тестото те правили основата, която пълнели с плънка и заливали с яйца и мляко.
Французите добавили към заливаката сирена (грюер). Започнали да приготвят основата за киш от маслено или многолистно (бутер) тесто. От което рецептите за киш само се обоготяват и стават по-вкусни (и калорични).

Традицията за поднасяне на киш повелява да се сервира на масата топъл или студен (в зависимост от плънката), със зелена салата и вино.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории