Последни Рецепти
Последни Статии

Работохолизмът се превръща в епидемия

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Работохолизмът се превръща в епидемия
Страстната отдаденост към работата се превръща в истинска епидемия в САЩ и страните с най-силно развита икономика, твърди влиятелното икономическо списание “Форбс” (Forbes).

То е поместило в своя интернетсайт специален тест, позволяващ да се определи доколко човек страда от работохолизъм. Зададени са 25 елементарни въпроси от типа на:
“Чувствате ли вина, когато не сте заети с работа?”,
“Какво е по-важно за вас – резултатът от работата или самата работа?”,
“Разстройвате ли се заради незначителни грешки в процеса на работата?”.

Тестът се базира на току-що излязлата книга на американския психотерапевт Брайън Робинсън “Работохоликът: инструкция за приложение за съпрузи, деца и лекуващи лекари”.
Според Робинсън работохолиците не могат да излязат от невротичното натрапчиво състояние и постоянна нагласа за работа. Те не са способни да запазят своето психологично равновесие.
В резултат на постоянното напрежение, според Робинсън работоспособността на работохолика намалява и той престава да бъде ефективен.
При трудохолиците разводите са с 40% повече, отколкото при обикновените двойки.

Поведенчески симптоми на работохолизма са безсънието, раздразнителността, забравянето и бързата смяна на настроението: от дълбока депресия до еуфория.

Неговите клинични прояви са главоболието, кислородната недостатъчност, нервните тикове и виенето на свят.

В Ню Йорк вече няколко месеца действа Общество на анонимните работохолици, което работи на основата и принципите на друга подобна структура – Обществото на анонимните алкохолици.

Когато се прибави и зависимостта от компютъра, когато се губи разликата между реалнот и online пространство, тогава нещата наистина са опасни, човек става вреден сам за себе си.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории