Последни Рецепти
Последни Статии

за перфектна фигура

Добавено в Диети

Добави към моето меню

формулата на идеалната диета е много проста –
“Да се яде всичко, но в умерено количество”.
А в нея няма нищо ново и сензационно, защото китайците са я формулирали и препоръчали преди 5000 години

Развенчаха мита за шестте “най-добри” диети
Две шепи храна за перфектна фигура

Пет килограма за четири дни. Десет килограма за две седмици. Тези обещания ни заливат от самозвани диетолози на всяка крачка. Всъщност само една от десет диети е създадена от истински професионалист. Всичко останало е плод на богата фантазия, която води до най-различни теории за отслабването, коя от коя по-абсурдни. Например тази за “дисоцираното” хранене, т. е. за разделяне на компонентите й. Това по принцип е невъзможно, защото на практика само олиото и рафинираната захар са едносъставни. Олиото се състои само от мазнини, а бялата захар от кристалчета. Всички други храни са смес от различни вещества в различни съотношения.

Този факт обаче не пречи на съществуването и препоръчването на стотици диети. Едни съветват глад с консумиране само на сок от морков, цвекло или целина. Други елиминират хляба и тестените изделия плюс картофите и ориза. Трети обаче съветват тъкмо обратното, така че хората се объркват. Някои започват, но трудно продължават или бързо се отказват. Други в желанието си да смъкнат светкавично излишните килограми разстройват здравето си и дори нещо по-лошо. Един от най-авторитетните експерти по храненето в САЩ Фредерик Стейр е анализирал стотици диети. Ето какво казва той за шест от най-разпространените:

диета “Бевърли Хилс”
Диета “Бевърли Хилс” препоръчва 10 дни само плодове и постепенно прибавяне на други храни. Мляко, сол и захар са забранени.
Тази диета на холивудските звезди е явно неуравновесена. Тя води до обезводняване, диария и недоимък на важни хранителни фактори.

Разделна диета
Дисоцираната диета: първия ден се приема само един вид храна, втория – друг, и т. н. Например само зеленчуци, само месо, само яйца, само мляко, само риба, само плодове. Очевидно едностранчива и крайно разбалансирана. Нарушава важни хранителни принципи.

Макробиотична диета
Макробиотична диета: приемат се пълноценни зърнени храни плюс някои зеленчуци. Изключват се месо, мляко, сирене, сладкиши, картофи, домати и патладжани. Основна цел – постигане на хармония между душата и тялото, а на практика организмът става дебилен.

Точкова диета
Точковата диета се основава на съдържанието на захар в храната. Не трябва да пада под 40 точки и да не превишава 60 точки дневно. Изчислява се лесно, но води до дехидратация, излишък от мазнини и холестерол.

диета “Скарсдейл”
Диетата “Скарсдейл” забранява алкохола. Богата е на белтъци плюс моркови и целина. Изключва зеленчуци и подправки.

диета с глад
Гладна диета: без твърди храни за няколко дни, до 40. Може да се пият само сокове, чай и вода. Основна цел – очистване от токсини. Няма никаква научна обосновка, затова е не само вредна, но и опасна.

Съвети
Общо взето, всичките тези диети са “врагове” на мазнините, но без тях животът е невъзможен. Д-р Жан-Мари Бур, виден невролог в Париж и ръководител на болницата “Фернан Видал”, изрично подчертава, че мазнините са абсолютно необходими за централната нервна система и за всички епителни клетки на червата. Под формата на слоеста мембрана те ги пазят и защитават. А най-качествените мазнини са тези от зехтина, като с него се внасят и витамини Д, Е, К.
Националният институт по диетика в Италия се ръководи от проф. Еудженио дел Тома. Според него формулата на идеалната диета е много проста –
“Да се яде всичко, но в умерено количество”.
А в нея няма нищо ново и сензационно, защото китайците са я формулирали и препоръчали преди 5000 години.

Идеален баланс
Когато един здрав човек иска да намали 3-4 кг от теглото си за един месец, той няма нужда от лекар. Достатъчно е да ограничи храненето си с 1/3. Това прави около 1000 калории дневно, а те водят до намаляване на теглото с 1 кг седмично. При това не е толкова важно самото намаление, колкото поддържането му в това състояние и положение за по-дълго време.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории