Раирани кифлички
Добави към моето меню
Раирани кифлички
Вкусен и ефектен вариант на кифлички с кашкавал, не само за закуска
Рецепта споделена от Снежана Костова
Продукти за тестото:
600 г брашно
60 мл зехтин или олио
280 мл топло прясно мляко
1 с.л. захар
1 яйце
20 г мая или 1 пакетче суха
1 с.л. сол
Плънка
200 г шунка
200 г кашкавал
Начин на приготвяне:
• Маята (ако е свежа) се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно и се оставя за 10 минути да шупне
• Брашното се пресява добавят се сол. захар, млякото и шупналата мая. Замесва се тесто, като накрая се прибавя и мазнината. Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто
• Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа, покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
• Бухналото тесто за рецептата “Раирани кифлички с кашкавал” се разделя на 16 топки. Всяка топка се разточва на овална питка.
• В основата се слага по малко кашкавал и шунка, а от другата страна се правят 3 разреза. Навиват се кифлички.
• Кифличките се нареждат на разстояние една от друга в намазана с масло тава със “шева” отдолу. Покриват се с мека кърпа и се оставят да втасат за 15 минути.
• Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 мин, до златист цвят.