Прясно зеле в гювеч
Добави към моето меню
Прясно зеле в гювеч
У дома често приготвяме различни рецепти със зеле – вкусни са, лесни за приготвяне и здравословни. Една от тях е прясно зеле в тенджерата под налягане. Този път в есенен вариант, приготвена в глинен гювеч, със стрък праз, във фурната на печката с дърва. Много вкусно ястие се получи през ноември, подходящо за постите
Продукти
1 зелка, около 2 кг
2 моркова
2 стръка праз
2 ч.л. червен пипер
2 с.л. олио 300 мл вода
300 мл вода
Начин на приготвяне:
• Зелето се нарязва на ситно. Претрива се с шипка сол и се слага в глинен гювеч. Поръсва се с червен пипер, налива се вода и се затваря с капак. Слага се във фурната
• След като се е пекло около час се изважда и се добавят нарязаните на ситно моркови, праз лук, олио, ако е необходимо още малко вода
• Гювечът се връща във фурната и се пече до готовност