Последни Рецепти
Последни Статии

Месец за борба с рака на гърдата

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Октомври – световен месец за борба с рака на гърдата

Октомври 2013 г за 28-ми пореден път светът ще отбележи като
Световен месец за борба с рака на гърдата.
Месец октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата през 1985 година. В самото начало идеята е да се популяризира мамографията като ефективно средство за ранно откриване и лечение на коварното заболяване.
Не, на рака на гърдата

rak-na-gyrdata

Всяка година в България се регистрират между 3700 и 3800 жени с рак на гърдата. В 20 на сто от случаите болестта се открива в напреднал стадий. Всички те продължават да се борят за живота си, въпреки немалкото административни и финансови проблеми, които срещат по пътя към своето оцеляване.

rak-na-gyrdata

Ракът на млечната жлеза е най-разпространеното заболяване при жените в световен мащаб!
– Всяка година в Европа се откриват над 320 000 нови случая на рак на гърдата, а 124 000 жени умират от тази болест.
– Над 36 000 българки страдат от рак на гърдата, като новорегистрираните случаи са около 3 800 на година
– Заболяемостта нараства в целия свят, но при смъртността се наблюдава намаление в страните, където се провежда организирано лечение. В България нараства както заболяемостта, така и смъртността. Нарастването на смъртността е свързано преди всичко с незадоволителната ранна диагностика
– България е на едно от първите места в света по късно открити случаи на рак на гърдата. Едва 15,4% от заболяванията се откриват в първата фаза на болестта и са лечими напълно. Наблюдава се тенденция за снижаване на възрастовата граница и увеличаване на смъртността поради късно диагностициране.

Какви са правата ни като здравноосигурени ?
– Над 50 години, на всеки 2 години, всяка жена има право на безплатен профилактичен преглед.
– Жените между 30 и 50 години нямат право на безплатен профилактичен преглед и това е пречка за ранната диагностика
– За да получите направление за преглед е необходимо да посетите личния си лекар, който да ви даде направление за гинеколог, който да прецени дали да ви даде направление за мамография (рентгеново изследване, което изобразява структурата на гърдите.)

“От любов към живота”.
Е благотворителната кампания за борба с рака на гърдата. До този момент са събрани 1 200 000 лева. С тях са закупени апарати за диагностика на рака на гърдата за 7 болници в 7 града в страната. За 11 години са финансирани 23 000 безплатни профилактични прегледа, казват от известната козметична компания Avon), която подпомага инициативата.
Целта на кампанията е да информира българката за това колко често трябва да се преглежда, как да се самопреглежда, как да не забравя редовното ходене и посещение при лекар, свързан с рака на гърдата.

“Спри и се прегледай”.
До края на 2014-а година ще продължи кампанията “Спри и се прегледай”. Срокът е удължен, тъй като досега от безплатните консултации са се възползвали по-малко от три процента от поканените пациенти.
По проекта “Спри и се прегледай” досега са изпратени 400 хиляди покани за безплатни скринингови прегледи на трите вида изследвания.
Кампанията има за цел да повиши знанията на хората за ползата от прегледите и значението им за ранната диагностика на рак на маточната шийка, рак на гърдата при жените и рак на дебело и право черво при мъжете. От значение за успешното изпълнение на проекта “Спри и се прегледай” е българите да се отзоват на получената покана за безплатен преглед.

Днес хиляди хора по света възприемат октомври като месец за активни разяснителни кампании относно причините, превенцията и лечението на болестта.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории