Последни Рецепти
Последни Статии

Рататуй

Добавено в Френска кухня, Ястия без месо

Добави към моето меню

РАТАТУЙ (Ratatoutille)
рецепта от френската кухня от зеленчуци – гарнитура или основно ястие – тиквички, червени и зелени чушки, лук, домати и чесън, патладжан. Подправките са мащерка, босилек, розмарин, риган, дафинов лист и зехтин. Рататуй е лятно ястие и лесно за приготвяне

Това е бърз вариант на рецептата, основно времето ще отиде в нарязването на продуктите. Може да бъде направен и в други варианти, като на филма рататуй или да направите запечен на фурна като подредите зеленчуците.

ratat
2 патладжани
2 тиквички
2 глави кромид лук
2 моркова
2 зелени и 2 червени чушки
2-3 домата
2 – 3 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
щипка риган
няколко листа босилек

ratat-2

* Патладжаните се обелват и се нарязват на малки кубчета. Заливат се в купа с вода и щипка сол и се оставят така около 30 мин за да си пуснат черната вода;
* Тиквичките (ако е необходимо) се обелват и се нарязват на малки кубчета;
* Кромид лука, чесъна и морковите също се наязват на ситно;
* Чушките се нарязват на малки квадратчета;
* В дълбок тиган (уок) се загрява зехтина и се добавят лука и чесъна, разбъркват се докато добият златист цвят;
* Добавят се патладжаните и се разбърква, а след това се добавят тиквичките и морковите;
* Добавят се и настърганите домати и чушките. Сместа ври на тих огън около 30мин;
* Добавят се подправките и котлона се изключва. Тиганът се оставя още около 10 мин на котлона и се сервира.

Много добре се съчетава със сирена, може да поднесете с нарязано краве сирене, бри …

ratat-3
Добавям моркови, защото обичам моркови и продават цвят. Това е една от рецептите в които има най-много цветове

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории