Ягодов сладкиш
Добави към моето меню
Ягодова сладкиш
Хрупкав маслен блат с много сметанов крем и ягоди, сладкиш с ягоди или мелба с ягоди е рецепта за най-успешния десерт в сезона на ягодите
Списък на необходимите продукти:
за тестото:
125 г краве масло или маргарин
1 ч. ч. брашно
1/4 ч. ч. пудра захар
за топинга:
10-12 бр. ягоди
200 г сладкарска сметана (Hopla 1 ч.ч. разбита)
200 г сирене “Крема” или извара (предпочитам безсолна извара, каквато се намира по бг магазините)
1 – 2 п. ванилия на прах
Разтопеното масло и пудрата захар се разбъркват добре в голяма купа. Постепенно се сипва предварително пресятото брашно и бъркането продължава. Трябва да се получи ронливо маслено тесто.
Тестото се разпределя в предварително намазнена тава (с диаметър 30 см), като по стените се оформя ръб. Блатът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто (10-15 минути). След това се оставя да се охлади.
Сиренето “Крема” или изварата се разбива с миксер и постепенно се налива разбитата сметана. След 3-5 минути, щом стане хомогенна смес, се ароматизира с ванилията. Разбива се за кратко, докато стане крем.
Добре охладеният блат се намазва с еазбития крем. Върху крема се нареждат нарязаните на филийки ягоди.
В оригиналната рецепта се поръсва с настърган шоколад, но според мен вкуса на ягодите е толкова хубав и силен и този шоколад е в повече. Слагате слодкиша в хладилника за около 2 часа. След като се охлади напълно, десертът се изважда, разрязва се на порционни парчета и се поднася.